Αφού πέσει ο ομφάλιο λώρος. Μέχρι τότε μπορείτε να καθαρίζετε την περιοχή με βρεγμένο πανάκι (με νερό) και καθαρό οινόπνευμα σε κάθε αλλαγή πάνας.Αποφύγετε σαπούνια ή άλλα προϊόντα.
Μια απαλή υποαλλεργική κρέμα-φραγμός (barrier crème) χωρίς αρώματα ή προσθετικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περιοχή της πάνας. Αποφύγετε τα αρώματα, και φυσικά, κάθε φαρμακευτικό προϊόν που δεν συστήθηκε από παιδίατρο..
Ιδανικά, το παιδί σας πρέπει να τρώει αποκλειστικά μητρικό γάλα ή φόρμουλα, μέχρι να γίνει 4-6 μηνών. Τότε, και μόνο εφόσον έχετε εισάγει επαρκείς ποσότητες στερεών(στέρεες τροφές), θα χρειαστεί να δώσετε νερό. Αποκλειστικά μητρικό γάλα σημαίνει – όχι τσάι, όχι χαμομήλι, όχι το αγαπημένο σας αφέψημα, όχι νερό. Μόνο γάλα.
Το σχήμα που θα έχει ο ομφαλός του παιδιού σας δεν σχετίζεται με “το δέσιμο του γυναικολόγου” (ο ομφάλιος λώρος δεν δένεται), ή με το αν θα βάλετε ή όχι πάνω οινόπνευμα. Σε περίπτωση μόλυνσης της περιοχής, ενδέχεται να υπάρξουν αισθητικές αλλοιώσεις, εφόσον δεν γίνει η κατάλληλη θεραπεία.
Στην γέννα, πριν την έξοδο από το μαιευτήριο, λίγες μέρες μετά την έξοδο από το μαιευτήριο, στο τέλος του πρώτου μήνα, στον δεύτερο, τέταρτο, έκτο, ένατο και δωδέκατο μήνα. Μετά οι επισκέψεις έχουν ως εξής: 15, 18, 24, 30, 36 μηνών, και 4 ως 18 ετών ετησίως. Οι χρόνοι αυτοί αφορούν παιδιά χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας.
Το λιγότερο 5-6 πάνες την ημέρα με ούρα. Υπάρχουν πάνες με δείκτη που αλλάζει χρώμα με τα ούρα (αλλά όχι με τα κόπρανα) για να μπορείτε να μετράτε. Περίπου θα χρειάζεστε 1500-2000 πάνες τον πρώτο χρόνο ζωής.
Όλοι θα θέλουν να πιάσουν το μωρό σας, αλλά για τις πρώτες έξι εβδομάδες, καλό είναι να περιοριστείτε. Ουσιαστικά αυτό το διάστημα των 40 ημερών χρειάζεται ώστε να ξεκινήσει να αναπτύσσεται ικανοποιητικά το αμυντικό σύστημα του βρέφους. Επίσης λίγο μετά(2 μηνών) γίνονται τα πρώτα εμβόλια! Προτείνουμε λοιπόν η μαμά, ο μπαμπάς και ο γιατρός να είναι οι μόνοι που έρχονται σε άμεση επαφή με το μωρό με κανόνες υγιεινής για τις πρώτες 6 εβδομάδες. Οι παππούδες κι οι γιαγιάδες εφόσον είναι απόλυτα υγιείς, μπορούν φυσικά να το αγκαλιάσουν. Φιλιά επιτρέπονται μόνο στο κεφάλι και τα ποδαράκια – όχι στο πρόσωπο και όχι στα χέρια. Τρίτα πρόσωπα μπορούν να πιάσουν το παιδί μετά τις 6 εβδομάδες και μόνον εφόσον είναι υγιείς και έχουν πλύνει τα χέρια τους.
Παιδιά προσχολικής ηλικίας (1-5 ετών), ειδικά όσα πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό, θα πρέπει να μένουν (κατά το δυνατόν) μακριά από το νεογνό για τις πρώτες 6-8 εβδομάδες (μέχρι τα πρώτα εμβόλια), ή και περισσότερο.
Τα κατοικίδια καλό είναι να βρίσκονται έξω από το δωμάτιο του μωρού. Καθημερινό καθάρισμα του τριχώματος βοηθάει.
Καλό είναι τις πρώτες 6 εβδομάδες το παιδί να βγει από το σπίτι μόνο για τις απαραίτητες επισκέψεις στον γιατρό. Δεν έχει σημασία αν είναι καλοκαίρι ή χειμώνας.
Μια χαραμάδα το παράθυρο ανοιχτό στο δωμάτιο του παιδιού βοηθάει, καθώς ο φρέσκος αέρας προλαμβάνει τις λοιμώξεις. Σε κάθε περίπτωση όμως το μωρό σας θα πρέπει να είναι , τυλιγμένο καλά και προστατευμένο από απευθείας έκθεση στο ρεύμα του αέρα.
Ο κίνδυνος από την υπερβολική ζέστη ίσως να είναι και μεγαλύτερος από το ήπιο κρύο της Ελλάδας. Τα μωρά δεν ιδρώνουν και δεν μπορούν να ρυθμίσουν έτσι την θερμοκρασία τους. Ο χρυσός κανόνας είναι – ο,τι φοράτε εσείς για να νιώθετε άνετα, ΣΥΝ ένα ρούχο ακόμα.
Το παιδί σας θα μεγαλώσει καλύτερα αν το περιτριγυρίσετε με μουσική. Η ένταση θα πρέπει να είναι της αρεσκείας του – όχι πολύ δυνατά. Μην ανησυχείτε, θα δείξει ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά του αν δεν τού αρέσει κάτι. Τίποτα δεν είναι καλύτερο από τη φωνή της μαμάς και του μπαμπά. Το μωρό σας ακούει ακριβώς όπως εσείς.
Ανάσκελα μόνο. Βρέθηκε πως αυτή πρακτική μειώνει κατά 50% ή και περισσότερο τους θανάτους από SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) παρότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς με ποιόν μηχανισμό. Όταν το μωρό σας μεγαλώσει λιγάκι και αρχίσει να γυρίζει, δεν χρειάζεται να το ξαναφέρετε ανάσκελα, όμως για τον πρώτο χρόνο της ζωής, το παιδί σας πάντα να το ακουμπάτε στην πλάτη του. Το ζήτημα του σε ποιο δωμάτιο και ποιο κρεβάτι είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αποτελέσει αντικείμενο ενός άλλου άρθρου.
Ένα μωρό με βουλωμένη μύτη είναι μια συχνή εικόνα ιδίως χειμώνα και αφορά το βασικό σύμπτωμα της ρινίτιδας. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας απλώς δείχνει ότι το μωρό σας χρησιμοποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς του για να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του, μέρος του οποίου αποτελούν και οι ιοί και τα μικρόβια.
Αυτό που θα το ανακουφίσει και θα βοηθήσει να κοιμηθεί καλύτερα, είναι να ξεπλύνετε τη ρινική κοιλότητα με τις ειδικές αμπούλες φυσιολογικού ορού. Απομακρύνουν τις ρινικές εκκρίσεις χάρη καθαριστική τους δράση, ενώ παράλληλα ανακουφίζουν από την ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου χάρη στην ενυδατική του δράση.
Επίσης θα βοηθούσε να ξαπλώνει όταν είναι ανάσκελα σε ανυψωμένη θέση και όχι οριζόντια ώστε να διευκολύνεται η έξοδος των εκκρίσεων και η καλύτερη αναπνοή.
Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό μέχρι να γίνει η σωστή διερεύνηση. Χρειάζεται άμεσα παιδιατρική εκτίμηση και σωστή καθοδήγηση. Το μωρό αυτό μπορεί να πάθει ασφυξία κατά τη διάρκεια του ύπνου του ή κάποια στιγμή που οι γονείς του δεν είναι παρόντες και να χαθεί. Χρειάζεται άμεσα καλή διερεύνηση της πάθησης που μπορεί να είναι μία ευρεία γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, καρδιολογικό πρόβλημα, μία διαφραγματοκήλη, δακτύλιος του οισοφάγου και άλλες παθήσεις. Συστήνεται να γίνει παιδιατρική εκτίμηση και εισαγωγή σε παιδιατρική κλινική για την πλήρη διερεύνησή του.
Είναι γάλατα που, αν χρησιμοποιηθούν σε βρέφη με τεκμηριωμένη αλλεργία στο γάλα αγελάδας δεν θα προκαλέσουν συμπτώματα στο 90% αυτών.
Εκτενώς υδρολυμένα είναι τα γάλατα που, οι αγελαδινές πρωτεΐνες έχουν υποστεί τέτοια υδρόλυση ώστε το μεγαλύτερο μέρος των νιτρικών να είναι στη μορφή ελεύθερων αμινοξέων ή πεπτιδίων < 1500kD.
Μερικώς υδρολυμένα είναι τα γάλατα που, οι αγελαδινές πρωτεΐνες έχουν υποστεί τέτοια υδρόλυση ώστε το μεγαλύτερο μέρος των νιτρικών να είναι στη μορφή πεπτιδίων 4000-15000kD.
Χρειάζεται καλό στέγνωμα στην περιοχή και αφήστε όσο περισσότερο μπορείτε χωρίς πάνα το μωράκι σας. Στη συνέχεια αλείψτε το ευαίσθητο σημείο με κρέμα πλούσια σε ψευδάργυρο.
Στη νηπιακή ηλικία 4-6 ετών η πρώτη επίσκεψη πρέπει να είναι σύντομη, ευχάριστη αλλά και ουσιαστική. Ενθαρρύνουμε και επιβραβεύουμε το παιδί. Δεν δωροδοκούμε. Εώς τότε πρέπει να έχουμε καταφέρει τη διακοπή του μπιμπερό, ήδη από 12 μηνών. Διακοπή θηλασμού δακτύλου ή πιπίλας - όριο ασφαλείας μέχρι 4 ετών. Να βουρτσίζει τα δόντια του!
Είναι πιθανά σμηγματοροϊκή δερματίτιδα. Αλείφουμε με λίγο λαδάκι το τριχωτό της κεφαλής μία ώρα πριν το μπάνιο του κι αφού το λούσετε, το τρίβετε απαλά με μια πετσέτα.
Το πόσο γάλα παράγεται από το στήθος, δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος του. Ένα μικρό στήθος δεν σημαίνει πως δεν έχει γάλα. Επίσης ένα μεγάλο στήθος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι παράγει ικανοποιητικό γάλα. Η παραγωγή του γάλακτος ενεργοποιείται από τον θηλασμό. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Το στήθος παράγει τόσο γάλα όσο χρειάζεται το μωρό.
Ένα υγιές νεογέννητο μωρό δε χρειάζεται βιταμίνες. Όλες οι απαραίτητες βιταμίνες περιέχονται τόσο στο μητρικό γάλα όσο και στο γάλα του εμπορίου. Αν το μωρό τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα ίσως χρειαστεί συμπλήρωμα σιδήρου ή βιταμίνης D κατόπιν όμως παιδιατρικής εκτίμησης και καθοδήγησης.
Όχι, το νεογέννητο μωρό δε χρειάζεται νερό. Παίρνει το απαραίτητο στοιχεία για την ανάπτυξή του από το γάλα.
Βασική αρχή είναι το μωρό να θηλάζετε όταν πεινάει(κλαίει).Για τις πρώτες μέρες της ζωής του απλά τηρούμε το τρίωρο ώστε να είμαστε αρχικά σίγουροι ότι τρέφετε με τις σωστές ποσότητες. Ένας δείκτης που μας διαβεβαιώνει ότι γίνεται σωστή πρόσληψη υγρών είναι το συχνό βρέξιμο της πάνας(ούρηση),καθώς και η σταδιακή πρόσληψη βάρους.. Συνήθως τα νεογέννητα μωρά τρώνε κάθε 2-3 ώρες. Αν θηλάζει το μωρό τότε πιθανό να θέλει γάλα πιο συχνά. Υπάρχουν μωρά που τους αρέσει να κοιμούνται πολλές ώρες. Δε χρειάζεται να έχετε αυστηρό πρόγραμμα σίτισης. Το μωρό θα σας "ειδοποιήσει" ότι πεινά. Μπορεί τη μια φορά να χρειαστεί να φάει στις 2 ώρες ενώ την άλλη στις 4 ώρες. Σιγά-σιγά θα οργανώσετε μαζί με το μωρό σας το δικό του πρόγραμμα διατροφής. Ένα νεογέννητο μωρό τρώει περίπου 60-90 ml γάλα. Υπάρχουν μωρά που μπορεί να τρώνε λιγότερο ή περισσότερο και να είναι όμως υγιή.
Για αυτό τους πρώτους μήνες της ζωής είναι αναγκαίο να επισκέπτεστε τακτικά τον παιδίατρο του παιδιού σας. Υπάρχουν όμως λαίμαργα μωρά, που τρώνε πολύ και γρήγορα. Αυτά τα μωρά συνήθως παρουσιάζουν εμετούς μετά το γεύμα. Επιπλέον κάνουν πολύ συχνές κενώσεις. Προσοχή όμως, αν το μωρό σας κάνει καθημερινά αρκετούς εμετούς τότε πρέπει αμέσως να ενημερώσετε τον παιδίατρο του παιδιού σας.
Οι πιο πιθανές αιτίες της κακοσμίας του στόματος είναι οι εξής:
Κακή στοματική υγιεινή, Λοιμώξεις (αμυγδαλίτιδα, ρινίτιδα), Ξηροστομία, Οδοντιατρικά προβλήματα (τερηδόνα, ουλίτιδα), Ξένα αντικείμενα στη μύτη, Νηστεία.
Αντιμετώπιση:
- Σωστό βούρτσισμα των δοντιών κι επιμελής καθαρισμός της γλώσσας.
- Λήψη άφθονου νερού (απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών).
- Χρήση των στοματικών διαλυμάτων ως συμπλήρωμα της στοματικής υγιεινής (δεν αντικαθιστούν το βούρτσισμα των δοντιών).
- Χρήση οδοντικού νήματος στα μεγαλύτερα παιδιά.
- Τακτική οδοντιατρική παρακολούθηση.
- Παιδιατρική εκτίμηση σε επιμονή της κακοσμίας ή επί ενδείξεων φλεγμονής ή ξένου σώματος.
Οι λόγοι που ένα μωρό κλαίει συνήθως είναι οι εξής:
Όταν πεινάει, όταν είναι λερωμένο, όταν είναι άρρωστο, όταν ζεσταίνεται ή κρυώνει, όταν νυστάζει, όταν βαριέται.
Αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, μπορείτε να κάνετε τα εξής:
- Τυλίξτε το σε μια κουβέρτα και πάρτε το αγκαλιά,
- Δώστε του την πιπίλα.
- Κουνήστε το.
- Βάλτε απαλή μουσική.
- Βγείτε με το μωρό μια βόλτα.
- Μη χάνετε την υπομονή σας.
- Κάντε ένα διάλειμμα και ζητήστε βοήθεια από κάποιον οικείο
Η Αναπτυξιακή Παιδιατρική είναι μια υποειδικότητα της Σύγχρονης Παιδιατρικής που εξετάζει το παιδί σε οργανικό και ψυχοκινητικό επίπεδο. Η Αναπτυξιακή Παιδιατρική ασχολείται με το παιδί ως σύνολο και με τα οποιαδήποτε ψυχοκινητικά προβλήματα του, πάντα μέσα στην οικογένεια και το περιβάλλον.
Έχει στόχο να προάγει την ποιότητα ζωής, της καθημερινής δηλαδή λειτουργικότητας και ευεξίας, του παιδιού και της οικογένειας. Η Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες όπου αναπτύχθηκε η έρευνα της αναπτυξιακής παιδιατρικής και ακολούθησαν αρκετά Ευρωπαϊκά κράτη.
Ο εξειδικευμένος παιδίατρος-αναπτυξιολόγος είναι ο επιστήμονας με την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για τη διάγνωση και παροχή εξειδικευμένης παρέμβασης σε παιδιά με: Αναπτυξιακή καθυστέρηση, μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, καθυστέρηση λόγου, γλωσσικές διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς, αυτιστικού τύπου διαταραχές, διάσπαση προσοχής ή/και υπερκινητικότητα, νοητική υστέρηση, ευφυΐα/χαρισματικά παιδιά, διαταραχές κινητικών δεξιοτήτων, αναπτυξιακά προβλήματα πρόωρων παιδιών και παιδιών με χρόνια νευρολογικά νοσήματα.
Αρχικά πρέπει να γίνει μια λεπτομερής αξιολόγηση όλων των τομέων ανάπτυξης του παιδιού από εξειδικευμένο παιδίατρο-αναπτυξιολόγο. Κατόπιν, αν κριθεί απαραίτητο το παιδί σας ίσως χρειαστεί να ακολουθήσει κάποια μορφή παρέμβασης. O Παιδίατρος-Αναπτυξιολόγος συνεργάζεται με τους παρακάτω έμπειρους ειδικούς: Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Λογοθεραπευτής, Εργοθεραπευτής, Ειδική Παιδαγωγός, Μουσικοθεραπευτής, Φυσιοθεραπευτής
Αλλά και με: Παιδοψυχίατρο, Παιδονευρολόγο, παιδοωτολαρυγγολόγο και παιδοοφθαλμίατρο
Η ηλικία των 2-3 ετών είναι κρίσιμη για την αναπτυξιακή εξέλιξη. Αν δεν έχετε παρατηρήσει εξέλιξη έστω και μικρή αλλά αντίθετα να έχει μείνει στάσιμος ή να έχει οπισθοδρομήσει ίσως αυτό να είναι ένα στοιχείο ανησυχίας. Παρατηρήστε αν ανταποκρίνεται στο όνομά του όταν τον φωνάζετε και αν εκτελεί απλές εντολές. Τέλος παρατηρήστε αν προσπαθεί να μιμηθεί εσάς όταν κάνετε κινήσεις με το στόμα (χαμογελάω, στέλνω φιλάκι) ή όταν κάνετε άλλες κινήσεις (παλαμάκια, αντίο). Ο σωστότερος τρόπος να βοηθήσετε το παιδί είναι να κάνετε έναν έλεγχο ακοής και μια αξιολόγηση από αναπτυξιολόγο παιδίατρο. Μετά από αυτές τις δύο εκτιμήσεις θα μπορείτε έχοντας αποκλείσει οργανικά και άλλα αίτια να αναζητήσετε τη γνώμη ενός λογοπαθολόγου σχετικά με την αναπτυξιακή εξέλιξη του παιδιού σας.
Η ανάπτυξη του παιδιού αποτελεί δυναμική λειτουργία που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση συγκεκριμένων δεξιοτήτων στις διάφορες ηλικίες. Για την αναπτυξιακή εκτίμηση έχουν οριστεί ηλικίες ελέγχου οι οποίες ονομάζονται “ηλικίες κλειδιά” (developmental milestones) και έχουν διεθνώς καθοριστεί, με μικρές παραλλαγές, στις 6 εβδομάδες, 3 μήνες, 6 μήνες, 9 μήνες, 12 μήνες, 18 μήνες, 2-2,5 χρόνια, 3 χρόνια, 4 χρόνια, 5 χρόνια κ.ο.κ
Η παραπάνω επιλογή έχει γίνει με βάση το γεγονός ότι χαρακτηριστικές αναπτυξιακές δεξιότητες κατακτώνται σε αυτές ακριβώς τις ηλικίες.
Σε περίπτωση βέβαια που το παιδί δεν εμφανίζει τις δεξιότητες που αντιστοιχούν στην συγκεκριμένη “ηλικία-κλειδί” που εξετάζεται, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι παρουσιάζει κάποια αναπτυξιακή διαταραχή, επειδή η εξέλιξη της ανάπτυξης είναι μεν η ίδια για όλα τα παιδιά, αλλά ο ρυθμός της διαφοροποιείται από το ένα παιδί στο άλλο.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελεγχθεί σε μια τέτοια περίπτωση είναι η ακοή του παιδιού σας. Αν δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ακοή θα πρέπει να ελεγχθεί γενικότερα το αντιληπτικό και επικοινωνιακό επίπεδο του παιδιού.
Η βρεφική και προνηπιακή ηλικία είναι χαρακτηριστική ηλικία όπου το παιδί εξερευνά τόσο το περιβάλλον του όσο και τις δυνατότητες του. Το παιδί σας είναι λογικό να ενθουσιάζεται με κάθε τι καινούριο που ανακαλύπτει ή με κάθε καινούρια κινητική του κατάκτηση, όπως το να σκαρφαλώνει, να τρέχει, να σκύβει, να έρπει μέσα από σωλήνες, να πηδά από μικρό ύψος κτλ. Παρότι μερικά παιδιά είναι υπερκινητικά, αυτή είναι μια πολύ μικρή ηλικία για να μπει μια τέτοια διάγνωση. Προσπαθήστε ο χώρος όπου παίζει το παιδί σας να έχει λίγα παιχνίδια τη φορά, έτσι ώστε να συγκεντρώνεται καλύτερα και να παίρνει περισσότερα από κάθε παιχνίδι. Επίσης μεγάλη σημασία έχει η ασφάλεια του χώρου όπου παίζει το παιδί.
Ασφαλώς! Γνωρίζουμε καλά πως το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος το οποίο μάλιστα μας προστατεύει από το εξωτερικό περιβάλλον. Όταν ένα μωρό ή ένα νήπιο έχει ξηρό δέρμα ή τάση για ξηρότητα, τότε το δέρμα του εμφανίζει αυξημένη απώλεια νερού. Αυτή η απώλεια φέρνει τον φαύλο κύκλο του «κνησμού–ξυσίματος» που συχνά καταλήγει σε δερματικούς ερεθισμούς. Σκεφθείτε πόσο σημαντική είναι αυτή η ισορροπία και ο φυσιολογικός φραγμός του υγιούς δέρματος για ένα βρέφος ή ένα νήπιο που έχει ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες σε νερό για την ανάπτυξή του. Επομένως η ανάγκη για χρήση ειδικών ενυδατικών σκευασμάτων στους μικρούς μας φίλους δεν είναι «παραξενιά» των γονιών ή των ιατρών, αλλά αναγκαία συνθήκη για την ομαλή ανάπτυξη. Ο ρόλος μας είναι στην ορθή καθοδήγηση των γονιών για την επιλογή σωστών ενυδατικών σκευασμάτων, καθαριστικών κ.λπ. ανάλογα πάντα με τον τύπο του δέρματος
Η σωστή ηλιοπροστασία ενός παιδιού ή ενός εφήβου είναι ζήτημα πολύ μεγάλης σημασίας. Χαρακτηριστικά έχει αποδειχθεί πως τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα πριν την ηλικία των 18 ετών αυξάνουν πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης ενός δερματικού καρκίνου (μελανώματος) στην ενήλικη ζωή. Επίσης βλέπουμε μια όχι αμελητέα αύξηση της συχνότητας του μελανώματος από την εφηβική ηλικία (νεανικό μελάνωμα). Μαζί με αυτά δεν πρέπει να παραμελούμε τον έλεγχο των συγγενών ή επίκτητων σπίλων (ελιών) σε άτομα μικρής ηλικίας.
Χωρίς τη χρήση αντηλιακού, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι ασφαλής μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας κυμαίνεται από 5 έως 30 λεπτά. Συμβουλευτείτε απαραιτήτως τον παιδιατρό σας για την χρήση του σωστού αντηλιακού σκευάσματος. Πολλαπλασιάζοντας το δείκτη προστασίας του αντηλιακού (SPF) με το προσωπικό μας χρόνο αντοχής στον ήλιο χωρίς προστασία, προκύπτει ο συνολικός χρόνος κατά τον οποίο μπορούμε να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο. Πιο απλά, ο δείκτης προστασίας είναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας του χρόνου φυσικής αυτοπροστασίας του δέρματος.
Το αντηλιακό πρέπει να απλώνεται σε καθαρό παιδικό δέρμα, 15-30 λεπτά πριν την έξοδο μας στον ήλιο, κατά τις ώρες που υπάρχει ηλιοφάνεια, ενώ πρέπει να χρησιμοποιούμε αρκετή ποσότητα σε όλες τις εκτιθέμενες περιοχές του δέρματος, επαναλαμβάνοντας. Σε ειδικές συνθήκες (εφίδρωση ή μετά το κολύμπι), η επάλειψη θα πρέπει να γίνεται συντομότερα.
Μία φορά δεν είναι αρκετή. Το αντηλιακό πρέπει να απλώνεται όσο συχνά χρειάζεται στα σημεία του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Να θυμάστε ότι κανένα αντηλιακό δεν παρέχει 100% προστασία και, κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να συνδυάζεται με τα κατάλληλα ρούχα, καπέλο και σκιά. Παράλληλα, καλό είναι να αποφεύγετε να βρίσκεστε στον ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολία είναι πιο δυνατή (11:00 – 16:00).
Το πέρασμα του χρόνου αφήνει τα σημάδια του στο δέρμα μας. Η κακή διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση περισσότερων ρυτίδων και χρωματικών κηλίδων. Συγκεκριμένα, η διαδικασία της γήρανσης επιταχύνεται από την επίδραση που έχει ο ήλιος στο δέρμα (φωτογήρανση).
Προκαλούν βλάβες στην επιδερμίδα, ενώ ένα μέρος αυτών που διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα, επιφέρουν βαθύτερες και σοβαρότερες βλάβες. Οι αρνητικές συνέπειες της δράσης των υπεριωδών ακτίνων είναι:
- Εγκαύματα του δέρματος, Φωτοαλλεργικές αντιδράσεις, φωτοδερματοπάθειες
- Πρόωρη γήρανση του δέρματος ή φωτογήρανση (σταδιακή επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος, η οποία επιφέρει διαταραχές και υποβάθμιση των ανατομικών του στοιχείων)
- Πρόκληση καρκίνου του δέρματος,Απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και αποδυνάμωση του αμυντικού του μηχανισμού.
Οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν την ομπρέλα λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με το ύφασμα αλλά και το χρώμα της. Σίγουρα, μια ομπρέλα δεν προσφέρει 100% προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς δεν είναι δυνατό να την αποροφήσει στο σύνολό της. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται στην άμμο και το νερό, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και κάτω από την ομπρέλα ή μέσα στο νερό δεν είμαστε απόλυτα προστατευμένοι.
Η κατάλληλη ώρα είναι 08.00-11.00 και 18.00-20.00.
Οι επιβλαβείς ακτινοβολίες UVA και UVB είναι εντονότερες κατά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην επιφάνεια της γης. Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11:00 και 16:00. Θυμηθείτε πως ακόμη και στο βουνό χρειαζόμαστε προστασία, γιατί βρισκόμαστε πιο κοντά στις ακτίνες του ήλιου.
Ακόμα και αν δεν αισθάνεστε τη ζέστη του ήλιου, οι βλαβερές ακτίνες του διαπερνούν τα σύννεφα και φτάνουν στην επιφάνεια της γης. Κατά συνέπεια, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας συννεφιασμένης μέρας, πρέπει να είμαστε προστατευμένοι με τα κατάλληλα αντηλιακά.
Οδηγίες για την σωστή αγορά και χρήση πιπίλας.
- Η πιπίλα θα πρέπει να είναι ενιαία με μαλακή θηλή και με διάμετρο δίσκου >3 cm.
- Η πιπίλα θα πρέπει να έχει στην άκρη κρίκο ώστε να μπορούμε να την αφαιρούμε με μία κίνηση από το βρέφος-νήπιο.
- Το μέγεθος της πιπίλας πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να μη χωράει ολόκληρη στο στόμα του παιδιού
- Η πιπίλα θα πρέπει να χορηγείται στο βρέφος μόνο όταν έχει προηγηθεί γεύμα και είμαστε σίγουροι ότι δεν πεινά.
- Πρέπει να προτιμούνται πιπίλες από αγνό καουτσούκ και όχι από σιλικόνη ,επειδή οι προηγούμενης γενιάς πιπίλες από σιλικόνη υπήρχε πιθανότητα να σπάσουν εντός του στόματος. Για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να η θηλή του μπιμπερό δεν πρέπει να προσφέρεται στο βρέφος αντί πιπίλας.
- Η προστατευτική ασπίδα πρέπει να έχει κατάλληλη καμπυλότητα για να εφαρμόζει ικανοποιητικά στην περιοχή των χειλιών και να έχει πολλές και μεγάλες τρύπες αερισμού, ώστε να μην ερεθίζεται το δέρμα γύρω από τα χείλη από το σάλιο.
- Η πιπίλα πρέπει να είναι κατασκευασμένη με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι εντελώς αδύνατη η αποσυναρμολόγησή της από ένα παιδί.
- Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η σωστή υγιεινή της πιπίλας.
- Η στήριξη της πιπίλας με κορδέλα γύρω από το λαιμό του μωρού απαγορεύεται αυστηρά, διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πνιγμού.
- Η χρήση τόσο της πιπίλας όσο και της συνήθειας του δακτύλου, θα πρέπει να σταματήσει πριν την ηλικία των 4 ετών. Έτσι, τυχόν παραμορφώσεις των δοντιών ή των γνάθων θα προλάβουν να διορθωθούν από μόνες τους με το χρόνο και την ανάπτυξη του παιδιού. Αντίθετα, αν η συνήθεια αυτή συνεχιστεί μετά το 4ο έτος, όπως συμβαίνει συχνά με το θηλασμό του δακτύλου, οι παραμορφώσεις κινδυνεύουν να γίνουν μόνιμες και η επιδιόρθωση τους δύσκολη.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΑΙΦΝΙΔΙΟΥ ΒΡΕΦΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ (SIDS)
- Τα νεογέννητα και τα βρέφη να κοιμούνται σε ύπτια θέση.Ο ύπνος στο πλάι που είναι τόσο δημοφιλής δεν θεωρείται ασφαλής για την αποφυγή του SIDS.
- Οι γονείς δεν πρέπει να καπνίζουν.Έχει διαπιστωθεί ότι ο κίνδυνος αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι μεγαλύτερος σε βρέφη των οποίων η μητέρα κάπνιζε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Θα πρέπει να αποφεύγεται η αυξημένη θερμοκρασία του βρέφους κατά την διάρκεια του ύπνου.
- Το κεφάλι του βρέφους δεν πρέπει να καλύπτεται ενώ κοιμάται.
- Θα πρέπει να έχουμε μαλακά στρώματα και μαξιλάρια.
- Οι γονείς ενθαρρύνονται να χορηγούν στο βρέφος πιπίλα ενόψει του ύπνου και κατά την διάρκεια αυτού.
Η όρεξη του κάθε παιδιού διαφέρει.. Απλώς βεβαιωθείτε ότι παίρνει ποικιλία τροφών και δεν προτιμά μόνο τις τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λίπος π.χ. σοκολάτες, γαριδάκια. Μη χρησιμοποιείτε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη σαν ανταμοιβή για κάποια του πράξη. Δώστε του ένα υγιεινό ενδιάμεσο σνακ αντί για μπισκότα ή τσιπς. Αν το παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο μπορεί, με τη βοήθεια διαιτολόγου, να αποκτήσει καλές συνήθειες και να διορθώσει τη διατροφή του, χωρίς δραστική απώλεια βάρους, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του.
Αν το παιδί σας αναπτύσσεται κανονικά, δεν κουράζεται και δε χάνει βάρος αδικαιολόγητα, αυτό σημαίνει ότι παίρνει την απαιτούμενη ποσότητα τροφής και δεν χρειάζεται περισσότερα. Το μόνο που πρέπει να βεβαιωθείτε είναι ότι παίρνει την ανάλογη ποικιλία τροφών ούτως ώστε να εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά
Το γάλα είναι το καλύτερο ποτό που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας , είτε αυτό είναι γάλα θηλασμού, αγελαδινό γάλα ή συνδυασμός των δύο.. Το νερό είναι εξίσου σημαντικό. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο νερό, αποφύγετε τα αεριούχα εμφιαλωμένα . Το τσάι και ο καφές δεν πρέπει να δίνονται στα παιδιά < 5 ετών, γιατί δεν έχουν καμιά θρεπτική αξία, προκαλούν φούσκωμα και εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές. Άλλα ποτά τα οποία περιέχουν ζάχαρη, έστω και λίγη, όπως το γάλα με γεύση φράουλας - σοκολάτας - μπανάνας, αναψυκτικά, φρουτοποτά, μπορεί να είναι βλαβερά για τα δόντια. Αποφεύγετε να δίνετε στα παιδιά σας ποτά διαίτης που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες, όπως αναψυκτικά διαίτης και άλλα.
Η πολυβιταμίνη σε υγρή μορφή θα δώσει στο παιδί σας βιταμίνες Α , C και D. Τα παιδιά κάτω των 5 χρόνων μπορεί να παίρνουν τέτοια πολυβιταμίνη μόνο αν η διατροφή τους δεν είναι συμπληρωμένη είτε γιατί δεν έχουν όρεξη είτε γιατί δεν παίρνουν ποικιλία τροφών συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και λαχανικών.
Η Γενετική καθοδήγηση ή γενετική συμβουλευτική είναι η μέθοδος που αναφέρεται στα γεγονότα και στους κινδύνους επανάληψης γενετικών νοσημάτων σε μια οικογένεια.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται δυνατή, σε πολλές περιπτώσεις, η αποφυγή επανεμφάνισης μιας γενετικής νόσου, ενώ παράλληλα, γίνεται εφικτή η μείωση του άγχους και του αισθήματος ενοχής, που άδικα υπάρχει σε μία κληρονομικά βεβαρημένη οικογένεια.
Η διαδικασία της καθοδήγησης σκοπεύει να βοηθήσει της οικογένειες να πάρουν δικές τους λογικές αποφάσεις σχετικά με την αναπαραγωγή και να προσαρμοστούν όσο γίνεται καλύτερα στην κατάστασή τους. Όλα τα ζευγάρια έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν εάν έχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με γενετικό νόσημα και ποιες επιλογές υπάρχουν στο δικό τους θέμα.
Τα ζευγάρια που κυρίως χρειάζονται γενετική καθοδήγηση είναι τα κάτωθι:
- Προχωρημένη ηλικία της μητέρας
- Οικογενειακό ιστορικό βεβαιωμένου γενετικού νοσήματος
- Προηγούμενο παιδί με σοβαρή/θανατηφόρο νόσο ή γενετικό νόσημα
- Ένα ή και τα δύο μέλη του ζευγαριού να είναι βεβαιωμένοι ή ύποπτοι φορείς ενός συγκεκριμέμου γενετικά νοσήματος.
- Έκθεση σε εξωγενείς παράγοντες όπως φάρμακα,ιοί ακτινοβολία
- Απλό ενδιαφέρον σχετικά με κίνδυνο για γενετικά νοσήματα ,κάνοντας απλά προγεννητική έρευνα.
Το Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΣΕΠΥ ή ADHD) όλο και πιο συχνά στις μέρες μας απασχολεί τόσο την παιδιατρική κοινότητα όσο και ένα μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων που ασχολούνται με το παιδί και την οικογένεια.
Το ΣΕΠΥ χαρακτηρίζεται από διαταραχή της προσοχής(απροσεξία,ελλειμματική προσοχή),παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα και συναντάται στη διεθνή βιβλιογραφία ως ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder).
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
- Αποτυγχάνει να προσέξει στις λεπτομέρειες ή κάνει λάθη από απροσεξία στο σχολείο, στο παιχνίδι ή στο σπίτι.
- Όταν απευθύνουμε το λόγο στο παιδί φαίνεται σαν να μην ακούει την εντολή μας.
- Αποφεύγει συνεχώς δραστηριότητες που έχουν έντονη πνευματική εργασία.
- Εύκολα ξεχνάει το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της ημέρας.
- Χάνει με ευκολία χρήσιμα αντικείμενα (τουβλάκια, μολύβια, τετράδια)
- Δεν παρακολουθεί τις οδηγίες μέχρι το τέλος και δεν ολοκληρώνει τις εργασίες του.
- Δεν διατηρεί την προσοχή του σε δραστηριότητα που άρχισε (παιχνίδι, μαθήματα)
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΑΡΟΡΜΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
- Έχει γρήγορες μεταπτώσεις από τη μια δραστηριότητα στην άλλη.
- Δεν περιμένει την σειρά του στα παιχνίδια.
- Παρεμβαίνει διακόπτοντας παιχνίδια ή συνομιλίες.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
- Κινείται συνεχώς ενώ κάθεται,στριφογυρίζει και κουνάει αδιάκοπα χέρια και πόδια.
- Μιλάει υπερβολικά και διαρκώς .
- Τρέχει αδιάκοπα και σκαρφαλώνει χωρίς να το απαιτούν οι περιστάσεις.
- Αποχωρεί γρήγορα από τα παιχνίδια και από τη θέση του.
- Θέλει να είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος.
Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι φαρμακευτική ή μη-φαρμακευτική ή να συνδυάζει διάφορες μεθόδους. Οποιαδήποτε μέθοδος και αν χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα αντιμετώπισης πρέπει να είναι υπό την εποπτεία κάποιου ειδικού και να περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση στο σπίτι και στο σχολείο
Η θεραπεία έως σήμερα του ΣΕΠΥ είναι κυρίως παιδαγωγική και πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα με τον συνδυασμό ιατρικών, ψυχολογικών και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ έχει εφαρμοσθεί έντονα και φαρμακευτική θεραπεία σε βαθμό κατάχρησης καθώς και ειδικές δίαιτες. Φάρμακα που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί είναι τα διεγερτικά του ΚΝΣ (μεθυλοφαινιδάτη, δεξτροαμφεταμίνη κ.α) και λιγότερα αντικαταθλιπτικά. Με τα φάρμακα αυτά βελτιώνεται η μνήμη και αυξάνεται η συγκέντρωση και η ικανότητα για ολοκληρωμένη εργασία. Φυσικά φέρουν τα φάρμακα αυτά και παρενέργειες που σχετίζονται τόσο με εθισμό όσο και με επιδράσεις στην ψυχική και σωματική ανάπτυξη των μαθητών.
Μία από τις συγγενείς παθήσεις του παχέος εντέρου είναι η ατρησία του πρωκτού ή έκτοπος πρωκτός. Εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια από ότι στα κορίτσια με αναλογία 4,5:1.
Στα κορίτσια η ατρησία μπορεί να είναι υψηλή και να υπάρχει επικοινωνία με την ουροδόχο κύστη , την ουρήθρα ή τον κόλπο.
Η διάγνωση γίνεται με την μη ανεύρεση πρωκτού ή την εμφάνιση συριγγίου ή την μη έξοδο μηκωνίου το πρώτο 24ωρο ζωής. Από εργαστηριακές εξετάσεις ανάλογα την περίπτωση θα χρειαστεί απλή ακτινογραφία κοιλίας σε ύπτια θέση, συριγγογραφία αν έχει γίνει αντιληπτό συρίγγιο, ακτινογραφία του ιερού οστού. ενδοφλέβιος πυελογραφία και ουρηθροκυστεογραφία και φυσικά υπέρηχος ουροποιητικού.
Σε ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό μπορεί να συνυπάρχουν και άλλες διαμαρτίες όπως 15-25 % διαμαρτίες ουροποιογεννητικού συστήματος, 7-10 % γαστρεντερικού συστήματος και πιο σπάνια σκελετικές και καρδιαγγειακές ανωμαλίες.
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αποτελεί το πιο συχνό και σοβαρό αίτιο οξείας κοιλίας στα μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους (3,8/1000 παιδιά ηλικίας
Η κλινική εικόνα του παιδιού συνίσταται σε αρχικά περιομφαλικό ήπιο ή κωλικοειδές άλγος από 1-2 ημερών το οποίο συνοδεύεται από αδιαθεσία, ανορεξία, ναυτία με ή χωρίς εμετούς. Ο πόνος αρχικά είναι συνεχής διάχυτος ενώ εν συνεχεία εντοπίζεται στο δεξιό κάτω κοιλιακό τεταρτημόριο. Ο πόνος στο δεξιό λαγόνιο βόθρο οφείλεται σε ερεθισμού του τοιχωματικού τμήματος του περιτοναίου. Αν η φλεγμονή συνεχιστεί μπορεί να επέλθει ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης που αποτελεί άμεσο χειρουργικό επεισόδιο. Η περιτονίτιδα που προκαλείται συνοδεύεται με έντονο κοιλιακό άλγος, υψηλό πυρετό και σκληρή κοιλία λόγω σύσπασης κοιλιακών τοιχωμάτων.
Δυστυχώς στα μικρά παιδιά η κλινική εικόνα μπορεί να είναι άτυπη. Συχνά παρατηρείται πυρετός 38-38,5 οC και ο αριθμός των λευκοκυττάρων του αίματος μπορεί να είναι οριακά αυξημένος εκτός αν έχει επέλθει ρήξη ή περιτονίτιδα. Στα ούρα μερικές φορές μπορεί να ανευρεθούν λεύκωμα και πυοσφαίρια. Η ακτινογραφία κοιλίας μπορεί να μας δείξει κοπρόλιθο. Ο υπέρηχος κοιλίας θα μας δώσει την εικόνα διογκωμένης σκωληκοειδούς απόφυσης
Η διαφορική διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η μεσεντέρια λεμφαδενίτιδα από γερσίνια, η εντερική απόφραξη, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η ουρολιθίαση, η χολολιθίαση και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Ως εγκολεασμός ορίζεται η διολίσθηση ενός τμήματος του εντέρου μέσα στο περιφερικό τμήμα του εντέρου. Ο ιδιοπαθής εγκολεασμός είναι συχνός στην παιδική ηλικία και συμβαίνει μεταξύ 6ου και 18ου μήνα ζωής και μόνο σε 15 % των περιπτώσεων μετά το 3ο έτος ζωής.
Δεν έχει αναγνωριστεί αιτιολογικός παράγοντας αλλά πιθανός παράγοντας είναι η υπερπλασία των πλακών του λεμφικού ιστού. Ειδικός αιτιολογικός παράγοντας ανευρίσκεται σε 5 % των περιπτώσεων. Σε μεγαλύτερες ηλικίες αίτιο αποτελεί το εκκόλπωμα του Meckel, πιθανοί πολύποδες και το λεμφοσάρκωμα.
Ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους γονείς όσο και για τους παιδίατρους δεν έχει τόσο η αιτιολογία όσο η κλινική εικόνα. Αρχικά έχουμε οξύ κωλικοειδές διαλείπων κοιλιακό άλγος που στην βρεφική ηλικία χαρακτηρίζεται από επίμονο κλάμα και ιδιαίτερη ανησυχία. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων το βρέφος κλαίει γοερά ,κάμπτει τα γόνατα και πιθανώς να έχουμε και εμετό. Τα όψιμα συμπτώματα είναι πυρετός, αδιαθεσία, ωχρότητα ,εικόνα πάσχοντος οργανισμού και αποβολή κοπράνων με το χρώμα του ζελέ από φραγκοστάφυλο και το οποίο είναι διαγνωστικό κριτήριο. Η ψηλάφηση της κοιλίας βοηθάει στην διάγνωση ενώ ο βαριούχος υποκλυσμός δρα τόσο διαγνωστικά (επιβεβαίωση διάγνωσης) όσο και θεραπευτικά (ανάταξη εγκολεασμού στο 60 -70 % των περιπτώσεων).
Έτσι τα πρόωρα πρέπει να αρχίζουν τους εμβολιασμούς στην ηλικία των 2 μηνών (από την γέννηση) ανεξάρτητα από τους μήνες κύησης. Το ακυτταρικό εμβόλιο του κοκκύτη και το συζευγμένο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο πρέπει να γίνονται όσο το δυνατόν νωρίτερα,δηλαδή στην ηλικία 2-3 μηνών. Το πρόγραμμα εμβολιασμών στα πρόωρα είναι το ίδιο όπως και στα τελειόμηνα. Η πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν όταν αυτή γίνεται κατά την γέννηση και το βάρος του παιδιού είναι κάτω από 2 κιλά. Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι εμβολιασμένος και ο περίγυρος των πρόωρων νεογνών.
Όταν θέλουμε να αγοράσουμε ένα σκύλο για το παιδί μας θα πρέπει να κάνουμε έρευνα αγοράς και να ζητήσουμε όποια πληροφορία θέλουμε από τον κτηνίατρο.
Οι πρώτες συμβουλές στα παιδιά για τους σκύλους είναι ότι δεν πρέπει να πειράζουν ποτέ ένα περίεργο σκύλο, δεν πρέπει να τον ενοχλήσουν ποτέ όσο τρώει, κοιμάται ή φροντίζει τα κουτάβια του.
Το πιο σημαντικό μάθημα είναι όμως τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά όταν τους πλησιάσει ένας σκύλος. Δεν πρέπει να φωνάξουν και να αρχίσουν να τρέχουν,αλλά πρέπει να ακινητοποιηθούν πλήρως. Αν πέσουν και τραυματιστούν θα πρέπει να μείνουν ακίνητα ώστε ο σκύλος να μην καταλάβει ότι απειλείται από τα παιδιά.
Ο σκύλος είναι μια εξαιρετική παρέα στην οικογένεια αλλά απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί και εκπαίδευση ιδίως από κτηνιάτρους ώστε η συμβίωση να γίνει ιδανική.
Οι ανάγκες ποικίλουν από παιδί σε παιδί. Έτσι, τα νεογέννητα κοιμούνται περίπου 16 με 18 ώρες και τα βρέφη 14 με 15 ώρες την ημέρα. Προς το τέλος του 1ου χρόνου περίπου 12 με 13 ώρες. Μεταξύ 4-5 χρονών, τα περισσότερα παιδιά σταματούν να κοιμούνται την ημέρα και το σύνολο του ύπνου μειώνεται στις 11 με 12 ώρες. Η μείωση των ωρών ύπνου συνεχίζεται βαθμιαία μέχρι την εφηβεία που φτάνει τις 8 με 9 ώρες την ημέρα. Οι ενήλικες κοιμούνται 6,5 με 8 ώρες.
Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μία ψυχιατρική εκδήλωση που σχετίζεται άμεσα με τον τοκετό και την εγκυμοσύνη.
Η επιλόχια κατάθλιψη έχει πρώιμη και όψιμη μορφή.
Η πρώιμη μορφή είναι γενικά ήπια, επηρεάζει το 70 % των επιτόκων και υποχωρεί σε λίγες εβδομάδες χωρίς φαρμακευτική αγωγή.
Η όψιμη έναρξη της επιλόχειας κατάθλιψης είναι σοβαρή εκδήλωση, εμφανίζεται 2-6 μήνες μετά τον τοκετό και απαιτεί ιατρική μέριμνα. Γενικά η επιλόχεια κατάθλιψη εμφανίζεται στο 10 % των γυναικών.
Δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία αλλά εμπλέκονται σωματικοί και συναισθηματικοί παράγοντες. Η απότομη πτώση ορμονών οιστρογόνων και προγεστερόνης σε συνδυασμό με την κούραση, την αϋπνία και τις βρεφικές απαιτήσεις μπορεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που να οδηγήσει σε επιλόχεια εκδήλωση κατάθλιψης.
Συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης
- Αϋπνία, απώλεια όρεξης.
- Συντριπτική κόπωση, αδικαιολόγητος εκνευρισμός.
- Έλλειψη χαράς για ζωή, απότομη εναλλαγή διάθεσης.
- Αποκοπή από φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον.
- Αρνητικές σκέψεις από την μητέρα να βλάψει το μωρό ή τον ευατό της.
- Δυσκολία ανάπτυξης δεσμών με το μωρό.
- Κυκλοθυμία, ανησυχία, μειωμένη συγκέντρωση.
- Διαταραχές ύπνου, κλάμα.
- Δυσκολίες στο γάμο
- Προηγούμενη επιλόχειος κατάθλιψη
- Κατάθλιψη που δεν σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.
- Ελλιπές περιβάλλον συναισθηματικής και ουσιαστικής στήριξης.
Η αντιμετώπιση της νόσου είναι πολυπαραγοντική. Αμέσως μετά την γέννα η μητέρα δεν θα πρέπει να αφεθεί και να παραμελήσει τον εαυτό της.
Θα πρέπει η μητέρα να εξασφαλίσει όσο είναι εφικτό για τον εαυτό της σωστή διατροφή και ικανοποιητικές ώρες ύπνου. Θα χρειαστεί ειδικά τις πρώτες μέρες μετά την γέννα και την συνδρομή συγγενικών προσώπων στην βρεφική φροντίδα όσο και την συναισθηματική στήριξη από τον σύζυγό της. Θα πρέπει η μητέρα να εξασφαλίσει για την ίδια 30 λεπτά ελαφρά άσκηση την ημέρα Αν αρχίσει να καταδιώκεται από άσχημες σκέψεις, συνίσταται να κρατάει ημερολόγιο με τις συναισθηματικές της μεταβολές. Θα πρέπει να συνομιλεί με ανθρώπους που αγαπά και να καθιερώσει σωστές διατροφικές συνήθειες.
Εάν παρόλα αυτά δεν αλλάζει η διάθεση θα πρέπει η οικογένεια αλλά και η ίδια η μητέρα να ζητήσουν βοήθεια ψυχολόγου ή και ψυχιάτρου που εξειδικεύονται στην επιλόχειο κατάθλιψη. Εκτός από την ψυχολογική στήριξη μπορεί να χρειαστεί ορμονοθεραπεία ή και αντικαταθλιπτική αγωγή αλλά αυτά είναι τα τελευταία όπλα στην φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση του νοσήματος.
Είναι το στάδιο εκείνο της ανθρώπινης ανάπτυξης κατά το οποίο σεξουαλικά ανώριμο παιδί μεταμορφώνεται σε ώριμο και ικανό για αναπαραγωγή ενήλικα.
Η εφηβεία αποτελεί μια μεταβατική περίοδο στη ζωή του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της οποίας παρατηρείται ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του φύλου (τρίχωση, ανάπτυξη γεννητικών οργάνων, ποιότητα φωνής), ταχεία αύξηση του ύψους, και ικανότητα αναπαραγωγής.
Εμφάνιση δευτερογενών χαρακτήρων φύλου πριν την ηλικία των 8 ετών στα κορίτσια και πριν την ηλικία των 9 ετών στα αγόρια. Στις Η.Π.Α τα όρια αυτά αναθεωρήθηκαν σε 4ml στα αγόρια.
Είναι η διόγκωση του στήθους στα κορίτσια <8 ετών, χωρίς όμως να υπάρχουν άλλα σημεία ήβης. Εμφανίζεται συνήθως πριν το δεύτερο χρόνο ως αποτέλεσμα μη καταστολής της mini-εφηβείας του νεογνού, σπανιότερα αργότερα ως αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη διόγκωση η οποία συνήθως υποχωρεί μέχρι τον 3ο - 4ο χρόνο.
Είναι η εμφάνιση τριχών στο εφήβαιο ή και στις μασχάλεςπριν την ηλικία των 8 ετών (κορίτσια) ή 9 χρονών (αγόρια). Είναι συχνότερη στα κορίτσια και οφείλεται σε πρώιμη αυξημένη έκκριση επινεφριδιακών ορμονών (DHEA και DHEA-S).
Σπάνια στα κορίτσια <8 χρονών μπορεί να εμφανιστεί κυκλική αιμοραγία από τα γεννητικά όργανα χωρίς να υπάρχουν άλλα σημεία εφηβείας. Η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει μήνες ήχρόνια και να υποχωρήσει.
Περίπου 40 % των αγοριών 10-16 ετών και 65 % των αγοριών ηλικία ς14 ετών εμφανίζουνπαροδική γυναικομαστία διαφόρων μεγεθών. Σημαντική γυναικομαστία εμφανίζεται σε 10 % των αγοριών εφήβων και συνήθως στα παχύσαρκα παιδιά. Έξι μήνες προ της γυναικομαστίας εμφανίζεται τρίχωση στο εφληβαιο και διόγκωση των όρχεων.
Καθυστερημένη θεωρείται η εφηβεία όταν δεν υπάρχουν σημεία ήβης μέχρι τα 13 έτη στα κορίτσια και μέχρι τα 14 έτη στα αγόρια ή όταν δεν έχει συμπληρωθεί η ήβη 5 χρόνια μετά την έναρξή της.
hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher