Zantopoulos Paidiatros | Ψυχοκινητική Εξέλιξη Βρέφους - Zantopoulos Paidiatros
    • 24 ΙΟΎΝ 15
    • 0
    Ψυχοκινητική Εξέλιξη Βρέφους

    Ψυχοκινητική Εξέλιξη Βρέφους

    Aρχικά οι γονείς τις πρώτες μέρες ζωής του παιδιού δεν διαπιστώνουν ιδιαίτερες αλλαγές στη καθημερινότητα του βρέφους του. Το βλέπουν να τρώει, να κοιμάται, να κλαίει και να γεμίζει τις πάνες του. Σταδιακά όμως όσο περνούν οι εβδομάδες ζωής οι γονείς αντιλαμβάνονται τις συνεχείς αλλαγές που επέρχονται στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη του παιδιού. Για αυτό το λόγο καλό είναι να υπάρχει ενημέρωση των γονέων για αυτές τις αλλαγές ώστε να τις κατανοήσουν καλύτερα. Ιδιαίτερα το πρώτο έτος ζωής είναι βασικό για την αναπτυξιακή εξέλιξη του βρέφους.

    Βέβαια, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο ρυθμό ψυχοκινητικής ανάπτυξης από παιδί σε παιδί, οι οποίες είναι απόλυτα φυσιολογικές. Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό οπότε μικρές παρεκκλίσεις από τις ηλικίες –ορόσημα που ακολουθούν δεν πρέπει να ανησυχούν τους γονείς απλά να τις επισημαίνουν στο παιδίατρό τους.

    1 ½ μήνας (6 εβδομάδες) :
    Το μωρό παρακολουθεί το πρόσωπο του εξεταστή και του οικείου περιβάλλοντος. Χαμογελάει στη μητέρα του όταν το γλυκοκοιτάει. Διαφοροποιεί το κλάμα του.Τρομάζει σε δυνατό θόρυβο. Ελέγχει την κεφαλή σε πρηνή και ύπτια θέση.

    2ος μήνας :
    Σε αυτή την ηλικία το μωρό χαμογελάει πιο συνειδητά όταν είναι ευχαριστημένο, αρχίζει να γνωρίζει καλύτερα τα πρόσωπα που το περιποιούνται και να παρακολουθεί καλύτερα ένα κινούμενο αντικείμενο. Σηκώνει τελείως το κεφάλι του στην πρηνή θέση, ενώ, όταν το ανασηκώσουμε για να καθίσει, είναι δυνατό να στηρίξει το κεφάλι του για 1-2 δευτερόλεπτα, που όμως εύκολα πέφτει προς τα εμπρός

    3ος μήνας :
    Είναι πια η ώρα που το μωρό χαμογελά δυνατά, συνειδητά, ενίοτε με φωνή. Επιζητεί τη συντροφιά των άλλων και αρχίζει να δείχνει περιέργεια για το περιβάλλον του. Παρακολουθεί καλύτερα ένα κινούμενο αντικείμενο, γυρίζοντας το κεφάλι του δεξιά και αριστερά, ενώ μπορεί να προσπαθεί να απλώσει τα χέρια του για να το πιάσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στηρίζει πλέον αρκετά καλά το κεφάλι του και σηκώνει το στήθος του από το κρεβάτι όταν είναι στην πρηνή θέση. Μπορεί να φέρνει το χέρι του στο στόμα του και να πιάνει και να κουνά αντικείμενα.

    4ος μήνας :
    Γελά πολύ όταν παίζετε μαζί του και απλώνει τα χέρια για να το σηκώσετε στην αγκαλιά. Δείχνει ενδιαφέρον και ξεχωρίζει φωνές. Μπορεί να βάζει δύναμη στα χέρια και να στηρίζεται στους αγκώνες του. Αλλάζει εύκολα πλευρό όταν είναι ξύπνιο ή όταν κοιμάται και μπορεί να γυρίζει από μπρούμυτα προς τα πλάγια με όλα του το σώμα, με χέρια και πόδια σε ελαφριά κάμψη.

    6ος μήνας :
    Το μωρό είναι σε θέση να εξερευνά το περιβάλλον και να αντιδρά με έντονες κινήσεις των άκρων και γέλιο, όταν κάποιος παίζει μαζί του. Επίσης, αρχίζει να προφέρει συλλαβές χωρίς νόημα και ενδεχόμενα να μιμείται ήχους. Είναι πια η ηλικία που προτιμά, αντί να είναι ξαπλωμένο, να το βάλετε να καθίσει, έστω και αν στην αρχή θα τα καταφέρνει μόνο με υποστήριξη. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ένα αντικείμενο από το ένα χέρι στο άλλο, να το βάζει στο στόμα του και μετά να το πετάει. Μπορεί να στηρίζει το βάρος του στα πόδια του, όταν το κρατήσετε όρθιο.

     8ος μήνας :
    Σε αυτή την ηλικία παίζει με τα χέρια του και τα πόδια του. Παράγει ήχους, γελά δυνατά, απλώνει το χέρι του και πιάνει αντικείμενα με την παλάμη. Γυρίζει από ύπτια σε πρηνή θέση. Αποκτά πολύ στενές σχέσεις και μεγάλη εξάρτηση από τη μητέρα του.

    10ος μήνας :
    Καταλαβαίνει κάποιες λέξεις που του λέτε και μπορεί να «στέλνει φιλάκια», να «κάνει αντίο» και να χτυπάει παλαμάκια. Είναι πιθανό να αρχίσει να χρησιμοποιεί το δείκτη και τον αντίχειρα για να πιάνει αντκείμενα και να πιάνεται από τα έπιπλα για να στηριχθεί στα πόδια του. Αν το κρατήσετε, μπορεί ακόμη να κάνει και κάποια βήματα, έστω και χωρίς καλή ισορροπία.

     12ος μήνας :
    Σε αυτή την ηλικία εκτός από τα πρώτα του γενέθλια κάνει αντίο και παίζει κου-πε-πε. Δείχνει τι θέλει  και πίνει με ποτήρι. Κρατάει 2 κύβους στα χέρια του και τους χτυπάει. Στηρίζεται όρθιο και σηκώνεται μόνο του. Είναι πολύ πιθανό, αν δεν το έχει κάνει ήδη, το μωράκι σας να πει τις πρώτες του λέξεις. Καταλαβαίνει το νόημα αρκετών λέξεων και γυρίζει όταν ακούει το όνομά του.

    Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
    Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών

    Αφήστε το μήνυμα σας →

Αφήστε το μήνυμα σας

Cancel reply

Photostream

hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher