Zantopoulos Paidiatros | Πως να επιλέξετε το κατάλληλο στρώμα για το μωρό σας - Zantopoulos Paidiatros
    • 14 ΙΟΎΝ 16
    • 4
    Πως να επιλέξετε το κατάλληλο στρώμα για το μωρό σας

    Πως να επιλέξετε το κατάλληλο στρώμα για το μωρό σας

    Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην καλύτερη ποιότητα ύπνου είναι αναμφίβολα το στρώμα πάνω στο οποίο κοιμόμαστε.

    Αν αναλογιστούμε ότι το κρεβάτι είναι το μέρος που περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας ένα βρέφος για το λόγο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του στρώματος. Με  δεδομένο μάλιστα ότι ένα βρεφικό κρεβάτι/κούνια φιλοξενεί τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 4 έως 5 χρόνων, μια περίοδο δηλαδή που το σώμα τους αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς , οι γονείς θα πρέπει να επιλέξουν με ιδιαίτερη προσοχή το κατάλληλο στρώμα για το παιδί τους ώστε αυτό να έχει άνετο και απολαυστικό ύπνο αλλά και ένα στρώμα που θα υποστηρίζει τη σωστή ανάπτυξη της σπονδυλικής στήλης.

    Τι στρώμα να επιλέξω;

    – Το στρώμα πρέπει να είναι καινούργιο. Παλιό στρώμα, στρώμα του προηγούμενου μωρού ή δανεικό στρώμα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του μωρού. Έρευνες έχουν καταγράψει ότι το στρώμα μπορεί να ευθύνεται για το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου.
    – Το στρώμα πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος για την κούνια/κρεβάτι του μωρού. Προσέχουμε η απόσταση μεταξύ στρώματος και κούνιας να μην υπερβαίνει τα 3 εκατοστά γιατί υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτούν τα χεράκια ή τα ποδαράκια του μωρού.
    – Το βρεφικό στρώμα πρέπει να αποτελείται από επιλεγμένα και πιστοποιημένα υλικά. Τα υλικά του πρέπει να είναι οικολογικά και φιλικά προς το ευαίσθητο δέρμα του μωρού.
    – Το ύφασμα του στρώματος πρέπει να είναι αντιαλλεργικό με ειδική επεξεργασία anti-acarea, ώστε να αποτρέπει την ανάπτυξη ακάρεων και λοιπών μικροοργανισμών, που ευθύνονται για την πρόκληση αλλεργιών και αναπνευστικών προβλημάτων στα μωρά.
    – Το βρεφικό στρώμα πρέπει να προσφέρει άνεση, να προσαρμόζεται και να ακολουθεί τις καμπύλες του σώματος του μωρού, χωρίς να το πιέζει. Πρέπει να προσφέρει στήριξη της ευαίσθητης σπονδυλικής στήλης του μωρού προσφέροντας την αίσθηση της χαλάρωσης , της άνεσης και της ηρεμίας. Στα πιο σκληρά στρώματα το σώμα του μωρού δεν «βουλιάζει» αλλά και ούτε πιέζεται.
    – Αν υπάρχει δυνατότητα μπορούμε να επιλέξουμε στρώμα με ύφασμα που να είναι αποσπώμενο με φερμουάρ έτσι ώστε να πλένεται σε περίπτωση που αυτό λερωθεί.

    Η συντήρηση και η περιποίηση του στρώματος είναι εξίσου σημαντική ώστε αυτό να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καλή κατάσταση.

    Πως το φροντίζω ;

    – Όταν αγοράσουμε το στρώμα του μωρού καλό θα είναι να το αφήσουμε μερικές ώρες να «αναπνεύσει» προτού το τοποθετήσουμε στην κούνια/κρεβατάκι του.
    – Ένα επιπλέον κάλυμμα στρώματος είναι απαραίτητο σε περίπτωση «ατυχήματος» στον ύπνο ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί και να πλυθεί. Αν δεν υπάρχει κάλυμμα το στρώμα θα πρέπει να καθαρίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα ή με ένα βρεγμένο και καλά στυμμένο σφουγγάρι.
    – Σε τακτά χρονικά διαστήματα γυρνάμε στο στρώμα από την άλλη πλευρά μπρος – πίσω και την πάνω-κάτω ώστε να χρησιμοποιείται από όλες τις πλευρές.
    – Αποφεύγουμε να καθαρίσουμε το στρώμα με ατμό γιατί έτσι μπορεί να σχηματιστεί μούχλα στο εσωτερικό του.

    Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
    Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών

    Αφήστε το μήνυμα σας →
  • Posted by ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΣΑΚΙΡΟΠΟΥΛΟΥ on 14 Ιουλίου 2018, 14:01

    Καλησπέρα γιατρέ!! Λέγεται ότι απαγορεύεται ο ελαστικοποιημένος κοκοφοίνικας για τα στρώματα των βρεφών. Αληθεύει?

    Reply →
  • Posted by Σταυρουλα on 6 Οκτωβρίου 2018, 08:45

    Καλημέρα σας,
    θα ηθελα να ζητησω τη συμβουλη σας σχετικα με την αγορα στρωματος για νεογεννητο.

    Να προτιμησω Latex ή υπαρχει κατι ποιο σωστο από αυτό το υλικο?
    Σας ευχαριστω θερμα

    Reply →
  • Posted by Ιφιγένεια Μπουρνέλη on 26 Σεπτεμβρίου 2019, 12:11

    Καλησπέρα γιατρέ! Δεν έχω καταλήξει και εγώ αν είναι καλύτερα με λατεξ ή με ελατήρια. Έχω βρει αυτό το βρεφικό στρώμα το οποίο είναι με ελατήρια https://elitestrom.gr/proionta/brefika-stromata/tender/ και είμαι έτοιμη να το αγοράσω. Πιστεύετε ότι είναι καλή επιλογή; Θέλω ό,τι πιο αναπαυτικό και υγιεινό. Ευχαριστώ!

    Reply →
  • Posted by Christos Stavridis on 21 Ιουλίου 2020, 13:19

    Καλησπέρα σας! Έχω προβληματιστεί κι’εγώ με την επιλογή του κατάλληλου παιδικού στρώματος. Έχω καταλήξει σε αυτό https://elitestrom.gr/proionta/brefika-stromata/petite/ και θα ήθελα την γνώμη σας! Όλοι θέλουμε το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά μας..

    Reply →

Αφήστε το μήνυμα σας

Cancel reply

Photostream

hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher