Η Σημασία της ράβδου του Ασκληπιού με το φίδι
Σκοπός της έρευνας μας είναι η σημασία της απεικόνισης της ράβδου του Ασκληπιού με το φίδι δια μέσου των αιώνων από άποψη ιστορίας της Ιατρικής.
Αποτελέσματα
Το φίδι είναι πανάρχαιο σύμβολο με πολύπλευρη σημασία. Ως ζώο σφιχτοδεμένο με τη γη ζει στο μεταβατικό σημείο μεταξύ των άνω και των κάτω, της μέρας και της νύχτας, της ζωής και του θανάτου.
Η ετήσια αλλαγή του δέρματος του φιδιού δηλώνει την ανανέωση και το ξανάνιωμα που επιζητούν οι άρρωστοι. Σήμερα είναι κοινά αποδεκτό ότι το φίδι αρχικά λατρεύτηκε ως θεραπευτής – θεός. Αργότερα προστέθηκε ο Ασκληπιός ως θεός της Ιατρικής με ανθρώπινη μορφή. Αυτό δηλώνει η ερμηνεία του ονόματος <Ασκληπιός> το οποίο πρέπει να συσχετιστεί με την λέξη <<ασκαλαβός>> (ετυμ.σαύρα). Σε πολλούς μύθους ο Ασκληπιός εμφανίζεται με την μορφή φιδιού. Φίδια εκτρέφονταν ως ιερά ζώα και στα ιερά του Ασκληπιού και παρέμειναν κυρίως κοντά στις ιερές πηγές.
Η μακριά ράβδος που σε αυτή στηρίζεται ο Ασκληπιός ή την κρατά στο χέρι ως σκήπτρο,δεν είναι τίποτα περισσότερο από την βακτηρία με την οποία υποβοηθούνταν ο Ασκληπιός και οι διάδοχοι του περιοδευτές γιατροί στις μακρινές δύσκολες οδοιπορίες τους. Η ράβδος συμβολίζει την στήριξη και ανακούφιση των πασχόντων, την διαρκή ετοιμότητα του ιατρού να στηρίζει και να θεραπεύει. Το σύμπλεγμα της ράβδου με το φίδι εικονίζει την σωτήρια σωματοψυχική δύναμη του Ασκληπιού.
Συμπεράσματα
Αποδεικνύεται ότι η ράβδος και το φίδι είναι ένα αρχαϊκό σύμβολο ζωής, ανάστασης, σωτηρίας πάνω στη Γη.
Το φίδι και η ράβδος συνδυασμένα αποτελούν διακριτικό γνώρισμα του θεραπευτή Θεού και το ιατρόσημο των σύγχρονων Ιατρών.
Βιβλιογραφία
- Η σημασία της ράβδου του Ασκληπιού με το φίδι
Μ.Ταβλαντά, Α.Χασιώτη, Κ.Τζιάρου, Ν.Κορρές, Γ.Ζ.Ζαντόπουλος, Π.Καμπόσος, Δ.Κατρίνης, Φ.Καρακοντάκη ,Ι.Αναστασόπουλος, Π.Ταβλαντάς
(18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής, Κέρκυρα)
Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών
Η παραπάνω φωτογραφια απεικονίζει το κηρύκειο του Ερμή και όχι τη ράβδο του Ασκληπειού.
Reply →