Ακμή, η νόσος της εφηβείας
Ακμή
Πρόκειται για χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων. Συνήθως είναι νόσος της εφηβείας με φλύκταινες, βλατίδες, κύστεις, οζίδια, ερύθημα. Σπάνια μετά το εξάνθημα μένουν ουλές. Προσβάλει συνήθως αγόρια 14-18 ετών και κορίτσια 10-16 ετών.
Σημαντικοί αιτιολογικοί παράγοντες
– Αυξημένη σμηγματόρροια
– Μικροβιακοί παράγοντες
– Ενδοκρινικοί παράγοντες
– Ψυχολογική πίεση
– Φάρμακα(αντισυλληπτικά, υδαντοίνη, λίθιο, κορτικοστεροειδή)
– Διατροφή
– Κληρονομικότητα
Κλινική εικόνα
Χαρακτηριστικά έχουμε πολύμορφο εξάνθημα με βλατίδες, κύστεις, οζίδια, ερύθημα, φλυκταινες, ουλές. Οι φαγέσωρες είναι βύσματα που γεμίζουν τον τριχοσμηγματογόνο θύλακο με σμήγμα, λιπαρά οξέα, κερατίνη. Όταν η φλεγμονή προχωρήσει σε βάθος σχηματίζονται οζίδια που γίνονται κύστεις.
Θεραπεία
Βασικό στοιχείο της θεραπείας είναι η ενημέρωση γονέων και ασθενών για την πορεία της νόσου. Η διατήρηση του προσώπου καθαρού χωρίς σμήγμα με αντισηπτικά σαπούνια είναι απαραίτητο μέρος της θεραπείας.
Ανάλογα με την βαρύτητα της ακμής χρησιμοποιούμε σταδιακά αντισηπτικό σαπούνι, αντιβιοτική αλοιφή, υπεροξείδιο του βενζολίου και ρετινοειδή. Σε μέτριας βαρύτητας ακμή συνχορηγούμε και από το στόμα αντιβιοτική αγωγή. Στις περιπτώσεις τις κυστικής ακμής(πιο βαριές) χορηγούνταν παλαιοτερα ισοτρετιτοίνη σε παιδιά άνω των 15 ετών και με επίγνωση των παρενεργειών του φαρμάκου. Η θεραπεία της ακμής είναι κύριο μέλημα και γνώση των δερματολόγων.
Ακμή νεογνών ή νεογνική ακμή
Εμφανίζεται στα αγόρια μέχρι τον 3ο μήνα μετά τη γέννηση, ενώ μεταξύ 3ου μήνα και 2ου έτους ζωής σε αγόρια και κορίτσια. Οφείλεται στα ανδρογόνα της μητέρας κατά την κύηση και το εξάνθημα είναι μόνο στο πρόσωπο. Συνήθως υποχωρεί εντός λίγων εβδομάδων. Η θεραπεία είναι καθαρισμός προσώπου και αν χρειαστεί αντιβιοτική αλοιφή τοπικά.
Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών