Η σχέση του παιδιού με το χρήμα σε αστική και αγροτική περιοχή -συγκριτική μελέτη
Ο τρόπος με τον οποίο το παιδί αντιλαμβάνεται την έννοια του χρήματος εξαρτάται από τα μηνύματα που δέχεται από το οικογενειακό περιβάλλον καθώς και από το σχολείο.Καθοριστικό ρόλο παίζει η στάση των γονιών.
Σκοπός της έρευνας που έγινε είναι η καταγραφή των απόψεων γονιών παιδιών αστικής (ΑΣΤ) και αγροτικής (ΑΓΡ) περιοχής που αφορά την σχέση των παιδιών με το χρήμα.
Υλικό και Μέθοδος
Καταγράψαμε τις απόψεις 800 γονιών παιδιών ηλικίας 6-14 ετών, 400 ΑΓΡ και 400 ΑΣΤ, ηλικίας 25-55 ετών σε κάθε περιοχή. Η μόρφωσή τους ήταν απόφοιτοι δημοτικού, μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης.
Αποτελέσματα
Υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ των γονιών και του παιδιού για την ανάγκη του για χαρτζιλίκι και ποσό σε ποσοστό 77 % σε ΑΣΤ και 67 % σε ΑΓΡ.
Το χρηματικό ποσό είναι πάντοτε συμφωνημένο και σταθερό με μειούμενη τάση τα τελευταία έτη σε 68 % σε ΑΣΤ και 61% σε ΑΓΡ. Η υπέρβαση τιμωρείται σε 44% σε ΑΣΤ και 35 % σε ΑΓΡ. Ανταμείβονται τα παιδιά που προσφέρουν υπηρεσίες στο σπίτι σε 51 % σε ΑΣΤ και σε 44 % σε ΑΓΡ. Προσφέρουν στα παιδιά αντικείμενα που δεν τα ζητάνε σε ποσοστό 19 % σε ΑΣΤ και 31 % σε ΑΓΡ.
Τηρείται πάντα το μέτρο από τους γονείς σε ποσοστό 49% σε ΑΣΤ και σε 44 % σε ΑΓΡ. Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση παίζει ρόλο στο 91 % σε ΑΣΤ και 88 % σε ΑΓΡ.
Οι μικρές ηλικίες των γονιών και οι μητέρες ιδίως διατηρούν καλύτερη επαφή – επικοινωνία- ενημέρωση με τα παιδιά τους σε ποσοστό 87% σε ΑΣΤ και 77% σε ΑΓΡ.
Το μέρος διαμονής φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην έρευνά μας, στις αγροτικές περιοχές οι γονείς είναι πιο φειδωλοί στις απαιτήσεις των παιδιών.
Συμπεράσματα
Η σωστή στάση της οικογένειας είναι εκείνος ο καθοριστικός παράγοντας που θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στην ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο παιδικός καταναλωτισμός ιδίως στις αστικές περιοχές καθρεπτίζει την οικονομική κατάσταση της σημερινής εποχής. Η σχέση του παιδιού με το χρήμα και την κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο και προσαρμοσμένο στα νέα οικονομικά δεδομένα ,ώστε να μην μολύνουμε την παιδική ψυχή με αυτό τον καθημερινό εφιάλτη.
Βιβλιογραφία
Η σχέση του παιδιού με το χρήμα σε αστική και αγροτική περιοχή-Συγκριτική μελέτη
Μ.Ταβλαντά, Γ-Ζ Ζαντόπουλος, Ε.Κερμετζόγλου, Α.Γεωργούλια, Π.Ταβλαντάς (35Ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, 5-9 Μαίου 2009, Αθήνα)
Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών