Κρυψορχία
Ως κρυψορχία ορίζουμε την απουσία όρχεως/όρχεων από το όσχεο. Ο όρχις μπορεί να ψηλαφίζεται εκτός του οσχέου ή να μην ψηλαφίζεται καθόλου. Ο ψηλαφούμενος όρχις διακρίνεται σε μη κατελθόντα, ανελκώμενο ή ανασπώμενο και έκτοπο. Ο μη κατελθών όρχις βρίσκεται εκτός του οσχέου, στο βουβωνικό πόρο ή υπεροσχεικά και είναι συνήθως ετερόπλευρος. Ο έκτοπος όρχις έχει βγει από τον βουβωνικό πόρο και βρίσκεται στη βουβωνική, ηβική ή περινεική χώρα. Ανασπώμενος είναι ο όρχις που κατήλθε φυσιολογικά στο όσχεο βρίσκεται εκτός οσχέου λόγω μη σωστής λειτουργίας ενός μυός.Ο όρχις αυτός εύκολα επιστρέφει στο όσχεο με απαλές κινήσεις.
Η κρυψορχία παρατηρείται σε 30% των προώρων, στο 4 % των τελειόμηνων και στο 0,9 % των βρεφών έως 1 έτους και στο 0,6% των ενηλίκων. Στην κάθοδο των όρχεων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης από το οπίσθιο κοιλιακό τοίχωμα μέχρι το όσχεο συμβάλλουν πολλοί ορμονικοί και μηχανικοί παράγοντες.
Στο 10-25% η κρυψορχία είναι αμφοτερόπλευρη και 75-90% ετερόπλευρη. Σε 0,5 % υπάρχει μόνο ένας όρχις. Η κρυψορχία συνδυάζεται συχνά με βουβωνοκήλη και πιο σπάνια με γενετικές δυσπλασίες του ουροποιητικού συστήματος.
Επιπλοκές
ΟΙ κυριότερες επιπλοκές είναι η στείρωση (σε αμφοτερόπλευρη κρυψορχία εχουμε 8-48% γονιμότητα ενώ σε ετερόπλευρη 25-80% γονιμότητα). Η λάθος θέση του όρχι τον καταστρέφει σταδιακά. Οι βλάβες εμφανίζονται το 2ο έτος και είναι σαφείς το 3ο έτος. Η έγκαιρη κάθοδος εντός του οσχέου με θεραπεία βελτιώνει την γονιμότητα.
Άλλη επιπλοκή είναι η συστροφή του όρχεος και ο καρκίνος του όρχεος (4.5-8% πιο συχνή). Μικρότερο κίνδυνο εμφανίζει και ο κατελθών όρχις.
Θεραπεία
Θεραπευτικά εφαρμόζεται ορμονοθεραπεία ή ορχεοπηξία. Η χορήγηση ειδικών ορμονών μπορεί να προκαλέσει κάθοδο σε ποσοστό 20-60%. Αν αποτύχει η ορμονοθεραπεία θα ακολουθήσει εγχείρηση(ορχεοπηξία). Η ιδανική ηλικία για θεραπεία είναι 18-24 μήνες.
Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών