Zantopoulos Paidiatros | Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι - Zantopoulos Paidiatros
    • 09 ΑΥΓ 16
    • 0
    Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι

    Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι

    Στη ζωή της νέας μαμάς οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο στο σπίτι είναι οι πιο όμορφες, όχι όμως και οι πιο εύκολες.

    Χρειάζεται να μάθει τόσα πολλά ….αμέσως !!! Αναρωτιέται αν θα τα καταφέρει, και όλοι επιμένουν ότι τα μωρά τουλάχιστον τις πρώτες σαράντα μέρες θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

    Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά :

    – Ακούστε με προσοχή τις συμβουλές και οδηγίες του παιδιάτρου και κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση, όσο αφελής, απλή ή άστοχη σας φαίνεται. Μην ακολουθείτε τις πληροφορίες που σας δίνουν συγγενείς και φίλοι για το νεογέννητο μωρό σας, αν δεν έχετε τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου.
    – Ανταποκριθείτε αμέσως μόλις κλαίει το μωρό, αποκωδικοποιώντας τις ανάγκες του. Δείτε δηλαδή αν είναι ώρα να φάει, αν θέλει άλλαγμα πάνας , αν ζεσταίνεται ή κρυώνει, αν κάτι το ενοχλεί ή αν έχει κολικούς και θέλει αγκαλίτσα.
    – Ταΐστε το μωρό σας με βάση το νόμο της ζήτησης τις πρώτες εβδομάδες. Καλό είναι να το ταΐζεται όποτε το ζητάει, περίπου κάθε 2 – 3 ώρες. Αργότερα θα μπορέσετε να ρυθμίσετε κάποιο στοιχειώδες πρόγραμμα γευμάτων, ταΐζοντας το μωρό κάθε 3 με 4 ώρες.
    – Να πλένετε τα χέρια σας συχνά με σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα πριν ταΐσετε το μωρό ή το αλλάξετε πάνα ή όταν πρόκειται να καθαρίσετε περιοχές όπως μάτια, μύτη, στόμα. Αν είστε έξω με το μωρό, μπορείτε να καθαρίσετε τα χέρια σας με υγρά μαντηλάκια καθαρισμού, που θα φροντίσετε να έχετε στην τσάντα σας.
    – Περιποιηθείτε τον ομφαλό του νεογνού με καθαρό οινόπνευμα ή άλλο αντισηπτικό διάλυμα 2-3 φορές την ημέρα. Πλένετε το βρέφος με νερό από τη μέση και κάτω, χωρίς να βρέξετε τον ομφαλό. Όταν επουλωθεί ο ομφαλός του, μπορείτε να το βάζετε μέσα στο νερό κάθε μέρα.
    – Η θερμοκρασία του δωματίου του μωρού να είναι 18 – 22 βαθμούς Κελσίου και λίγο πιο ψηλή 24-26 αν το μωράκι είναι πρόωρο. Αερίζετε συχνά το δωμάτιο του.
    – Μην ντύνεται το μωρό με πολλά ρούχα και μην το σκεπάζετε με πολλά σκεπάσματα. Ιδρώνει και νιώθει άσχημα. Όσο λιγότερα ρούχα φοράει, τόσο πιο άνετα νιώθει. Αν νιώθετε άνετα εσείς με τη θερμοκρασία του δωματίου, τότε είναι άνετα και για το μωρό.
    – Όταν το βρέφος πνίγεται στο τάισμα, μην το σηκώνετε όρθιο, αλλά κρατώντας το στο πλάι με το κεφάλι προς τα κάτω, χτυπήστε ελαφρά την πλάτη του και σκουπίστε τη μύτη του από το γάλα ή άλλη τροφή.
    – Μην κουνάτε δυνατά το μωρό για να αποκοιμηθεί ή να ησυχάσει όταν κλαίει. Ο τρόπος αυτός όχι μόνο δεν ενδείκνυται αλλά εγκυμονεί κινδύνους καθώς μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να περπατάτε ή να κουνάτε ρυθμικά το σώμα σας ενώ το κρατάτε αγκαλιά.
    – Κοιμηθείτε όταν κοιμάται και το μωρό. Αυτός είναι ένας κανόνας που πραγματικά μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος ειδικά τις πρώτες σαράντα μέρες που το μωρό δεν έχει μάθει να κοιμάται συνέχεια όλη τη νύχτα και εσείς αισθάνεστε κουρασμένη και αγχωμένη.
    – Αν θηλάζετε δείξτε υπομονή και επιμονή. Αν δυσκολευτείτε στην αρχή δεν χρειάζεται να απογοητευτείτε. Αντί να τα παρατήσετε ζητήστε βοήθεια και καθοδήγηση.
    – Αφήστε το μωρό να ρευτεί. Ένα διάστημα ασφαλείας για να βάλετε το μωρό στην κούνια του μετά από ένα γεύμα ακόμα και αν δεν έχει ρευτεί, είναι δέκα λεπτά. Επίσης να θυμάστε ότι τα μωράκια που θηλάζουν δεν ρεύονται τόσο συχνά όσο εκείνα που πίνουν έτοιμο γάλα.
    – Για να μετριάσετε τους κολικούς όταν ταΐζετε το μωρό με μπιμπερό κρατήστε το μπιμπερό ψηλά ώστε η θηλή να είναι γεμάτη με γάλα και να μην καταπίνει αέρα. Μην σας πιάνει πανικός όταν το μωρό κλαίει λόγω κολικών.
    – Βάλτε μέτρο στους επισκέπτες. Τις πρώτες σαράντα μέρες καλό είναι να αποφεύγεται τις πολλές επισκέψεις και ιδίως μικρών παιδιών. Το μωρό χρειάζεται κάποιο χρόνο να αναπτύξει το ανοσοποιητικό του με αντισώματα και να θωρακιστεί με τον εμβολιασμό που ξεκινά από τον 2ο μήνα. Το ωράριο ύπνου του μωρού είναι ακατάστατο και η μητέρα χρειάζεται ξεκούραση.
    – Μην πηγαίνετε το μωρό σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.
    – Μην καπνίζετε στο χώρο που βρίσκετε το μωρό.
    – Μην το φιλάτε στο πρόσωπο αν είστε άρρωστοι ή αν δεν είστε καθαροί

    Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
    Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών

    Αφήστε το μήνυμα σας →

Αφήστε το μήνυμα σας

Cancel reply

Photostream

hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher