Ο Μητρικός θηλασμός τα τελευταία χρόνια σε αγροτική περιοχή
Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί την ιδανικότερη τροφή για το βρέφος ιδίως το α’ εξάμηνο ζωής. Σκοπός της έρευνάς μας είναι η καταγραφή του ποσοστού του μητρικού θηλασμού σε αγροτική περιοχή στην οποία τα τελευταία χρόνια κατοικούν αρκετοί αλλοδαποί.
Υλικό – Μέθοδος
Συμπληρώθηκε ερωτηματολόγιο στη διάρκεια πενταετίες από Ελληνίδες και αλλοδαπές μητέρες που κατοικούν στη ευρύτερη περιοχή του Κ.Υ. Λυγουριού Αργολίδος. Συνολικά συμπληρώθηκαν 800 ερωτηματολόγια εκ των οποίων 550 από ελληνίδες και 250 από ξένες μητέρες (κυρίως Αλβανικής καταγωγής) ηλικίας από 18-40 ετών.
Αποτελέσματα
Ποσοστό 66 % θηλάζουν και 34,5 δεν θηλάζουν. Από αυτές που θηλάζουν το 41 % δεν εργάζεται και το 25% εργάζεται. Μορφωτικό επίπεδο από αυτές που θηλάζουν έχει κατώτερο 30 %, μέσο 32%, ανώτατο 4 %.
Η πιο συχνή ηλικία των μητέρων που θηλάζουν είναι 22-30 ετών. Οι Ελληνίδες θηλάζουν σε ποσοστό 71 % και οι αλλοδαπές σε ποσοστό 87%. Η μέση διάρκεια θηλασμού από τις Ελληνίδες είναι 4 μήνες ενώ από τις αλλοδαπές 13 μήνες. Αιτίες διακοπής μητρικού θηλασμού αναφέρονται η εργασία της μητέρας, η ανεπαρκής έκκριση γάλακτος και λιγότερο η φαρμακευτική αγωγή.
Συμπεράσματα
Πάρα πολλές μητέρες παρόλο την έντονη ιατρική ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού δεν θηλάζουν σήμερα τα παιδιά τους. Δεν βρέθηκε στατιστική διαφορά όσο αφορά το μορφωτικό επίπεδο. Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ Ελληνίδων και ξένων, με τι ξένες να θηλάζουν περισσότερο σε ποσοστό όσο και σε χρονικό διάστημα.
Βιβλιογραφία
• Ο μητρικός θηλασμός τα τελευταία χρόνια σε αγροτική περιοχή.
Μ.Ταβλαντά, Α.Χασιώτη , Κ.Τζιάρου, Ν.Κορρές, Γ.Ζ.Ζαντόπουλος, Π.Καμπόσος, Σ.Παπαδανιήλ, Σ.Αλεξοπουλου, Π.Ταβλαντάς
(18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικής Ιατρικής ,Κέρκυρα)
Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών