Χρήσιμες συμβουλές για παιχνίδια με το μωρό σας
Το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του μωρού. Είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική, συναισθηματική, σωματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το παιδί θα μάθει το σώμα του και τον κόσμο, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις του, ειδικά κατά το πρώτο έτος της ζωής του. Θα μάθει τι σημαίνει το κάθε πράγμα και πως αισθάνεται όταν το αγγίζει. Τι σημαίνει ο κάθε ήχος και από πού προέρχεται.
Η ηλικία του παιδιού θα πρέπει να είναι ο οδηγός σας για την επιλογή του κατάλληλου παιχνιδιού. Δεδομένου ότι το παιχνίδι είναι το εργαλείο που χρησιμοποιεί το μωρό για να μάθει για τον κόσμο, τα προσόντα του που χρησιμοποιεί για το παιχνίδι είναι τα καλύτερα στοιχεία για την επιλογή των καταλληλότερων δραστηριοτήτων όταν μεγαλώσει λίγο.
Επίσης το παιχνίδι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δεθείτε και να διασκεδάσετε με το παιδί σας.
Στο εμπόριο υπάρχει τεράστια ποικιλία παιχνιδιών ειδικά κατασκευασμένων για τα διάφορα επίπεδα ανάπτυξης του μωρού.
Για το πρώτο χρόνο ζωής μπορείτε να επιλέξετε :
– Μουσικό περιστρεφόμενο για το κρεβάτι
– Κουδουνίστρα μαλακής ύφανσης
– Διάφορα μαλακά παιχνίδια
– Παιχνίδια για το μπάνιο
– Κύβοι συναρμολόγησης
– Βιβλία για μωρά από ύφασμα
– Παιχνίδια που μασούν τα μωρά
Καθώς και πολλά άλλα παιχνίδια που θεωρείτε πως βοηθούν το μωρό σας να εστιάσει για να διασκεδάσει ή για να χαλαρώσει.
Οδηγίες για το παιχνίδι
Νεογέννητα έως 6 μηνών
– Αρχικά θυμηθείτε ότι μέχρι 6 μηνών τα μωρά χρειάζονται πολύ ύπνο και κουράζονται πολύ εύκολα.
– Το πρόσωπο της μητέρας τους, ο ήχος της φωνής της είναι αυτά που προτιμά το μωρό , να βλέπει και να ακούει, από τις πρώτες κιόλας ημέρες.
– Στα μωρά αρέσουν οι ¨συζητήσεις¨. Για το λόγο αυτό μιλήστε μαζί τους.
– Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε στο μωρό σας. Του αρέσει πολύ να ακούει τη φωνή της μητέρας του, αποκτά πιο γρήγορα δεξιότητες γλώσσας και μαθαίνει να αγαπάει από νωρίς τα βιβλία.
– Επειδή ακόμα δεν μπορούν να κρατούν πράγματα αλλά τους αρέσει να παρακολουθούν μπορεί να παίξετε με το αρκουδάκι του ή με την κουδουνίστρα του, για να το διασκεδάσετε.
– Παιχνίδια όπως, να το στροβιλίσετε στον αέρα ή να κάνετε ήχους στην κοιλίτσα του το βοηθούν σιγά-σιγά να αντιληφθεί το σώμα του.
6-12 μηνών
– Όσο μεγαλώνει το μωρό και αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο στο συντονισμό χεριών-ματιών, παιχνίδια όπως η ταξινόμηση αντικειμένων έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για αυτό.
– Τοποθετείστε παιχνίδια στο καροτσάκι, στο καρεκλάκι φαγητού, στο αυτοκίνητο, αυτό θα βοηθήσει το μωρό να μην βαρεθεί και να συνεχίσει το παιχνίδι όπου και όταν αυτό θέλει.
– Παιχνίδια ταξινόμησης σχημάτων, κύβοι συναρμολόγησης , κουδουνίστρες και παιχνίδια πιο πολύπλοκα με περισσότερα μέρη και υφάνσεις , επίσης, θα βρουν μεγάλη ανταπόκριση στο μωρό.
– Από τον 6ο μήνα και μετά , πριν κοιμηθεί, μπορείτε να του διαβάζετε ένα παραμύθι ή να αφηγείστε μικρές ιστοριούλες.
– Αφήστε το μωρό να μπουσουλήσει, να παίξει όσο αυτό θέλει, να χορέψει, να πιτσιλίσει στο μπάνιο. Είναι παιχνίδια που δίνουν μεγάλη χαρά το μωρό.
Να θυμάστε πάντα ότι μέσα από το παιχνίδι, το παιδί θα ασκεί βασικές δεξιότητες και προσόντα, όπως την ανεξαρτησία του, τη δημιουργικότητα του, την περιέργεια του και την ικανότητα του να επιλύει προβλήματα. Επίσης το παιχνίδι θα αποτελέσει σημαντικό τρόπο για να εξερευνήσει τα συναισθήματα και τις αξίες και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες.
Οι ειδικοί συνηθίζουν να λένε ότι το παιχνίδι είναι η εργασία των παιδιών.
Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών