Νεκρωτική Εντεροκολίτιδα : Μια σύντομη γνωριμία με την ΝΕΚ
Η νεκρωτική εντεροκολίτιδα (ΝΕΚ) είναι φλεγμονώδης πάθηση του εντέρου του νεογνού που χαρακτηρίζεται από εξελκώσεις, αιμορραγία, νέκρωση του εντερικού βλεννογόνου και προσβάλλει το κόλον και τον τελικό ειλεό. Εκδηλώνεται με διάταση της κοιλιάς, ευαισθησία, αποβολή αίματος στα κόπρανα, διάτρηση του εντέρου και shock.
Αίτια
Πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό νόσημα. Προσβάλλει 0.5-11% των νεογνών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών(Μ.Ε.Ν.Ν).Αναγνωρισμένα αίτια είναι η προωρότητα, η παρουσία μικροβίων στο έντερο,,η παρουσία θρεπτικών συστατικών και η ισχαιμία του εντερικού βλεννογόνου. Σε μεγάλο ποσοστό των παιδιών με ΝΕΚ έχει προηγηθεί περιγεννητική ασφυξία και καθετηριασμός των ομφαλικών αγγείων.
Εργαστηριακά ευρήματα
Παρουσιάζονται αυξημένοι δείκτες λοίμωξης, λευκοκυττάρωση ή ακόμα και λευκοπενία. Αύξηση των πολυμορφοπυρήνων, αυξημένη CRP, ΤΚΕ, διάχυτη ενδαγγειακή πήξη, θρομβοπενία, θετική καλλιέργεια αίματος (30%) και κοπράνων. Ακτινολογικά αρχικά παρατηρείται διάταση εντερικών ελίκων και επίμονη διάταση μίας έλικας. Αν επέλθει διάτρηση του εντέρου έχουμε και πνευμονοπεριτόναιο.
Κλινική εικόνα
Η ΝΕΚ εκδηλώνεται με συμπτώματα τόσο από το γαστρεντερικό όσο και με συστηματικές εκδηλώσεις.Το νεογνό και συνήθως πρόωρο μπορεί να παρουσιάσει διάταση και ευαισθησία της κοιλιάς, εμέτους, δυσχέρεια σίτισης, αιμοχεσία, λήθαργο, άπνοια, οξέωση, διαταραχές θερμορύθμισης, shock.
Αντιμετώπιση-Θεραπεία
Αρχικά στην ΝΕΚ η αντιμετώπιση είναι ενδονοσοκομειακή,συντηρητική,με αναρρόφηση στομαχικών εκκρίσεων, διακοπή σίτισης, διατροφή με ορό, αυξημένη ενυδάτωση λόγω των απωλειών. Σε περίπτωση πιθανής διάτρησης χορηγείται και ενδοφλέβια αντιβιοτική θεραπεία για αναερόβια κυρίως μικρόβια του εντέρου. Βασικά η θεραπεία είναι υποστηρικτική και εξαρτάται από τα σημεία και συμπτώματα που έχουν εμφανιστεί. Χρειάζεται και συχνός ακτινολογικός έλεγχος για έγκαιρη παρέμβαση σε περίπτωση επιδείνωσης. Η διακοπή της εντερικής σίτισης πρέπει να διαρκεί 10-14 μέρες και η επανασίτιση πρέπει να γίνεται προσεκτικά με σταδιακά αυξανόμενες ποσότητες.
Υπάρχουν όμως και κάποιες ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις της ΝΕΚ που οδηγούν σε χειρουργική παρέμβαση όπως διάτρηση εντέρου ,επιμένουσα οξέωση, εικόνα αέρα στο πυλαίο σύστημα κ.α.
Επιπλοκές-Θνησιμότητα-Πρόληψη
Οι σημαντικότερη επιπλοκή είναι οι στενώσεις του εντέρου και το σύνδρομο βραχέος εντέρου.
Η θνησιμότητα κυμαίνεται από 5-36% και αυξάνεται ιδιαίτερα όσο αυξάνεται η προωρότητα.
Η πρόληψη συνίσταται στην προγεννητική χορήγηση κορτικοστεροειδών για την ωρίμανση του πνεύμονα και του εντέρου ,ενώ μετά την γέννηση μπορεί να χορηγηθούν αυξητικοί παράγοντες, αντιβιοτικά ,αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Επίσης προληπτικά της ΝΕΚ δρα η καθυστέρηση εντερικής σίτισης, η χορήγηση προβιοτικών για αλλαγή της εντερικής χλωρίδας καθώς και η υγιεινή που επιβάλλεται να υπάρχει στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.
Αφήστε το μήνυμα σας →
Γεια σας Γιατρέ. Πολύ ωραίο το άρθρο σας για την ΝΕΚ. Θα ήθελα να σας γράψω και για την δική μας περιπέτεια που περάσαμε με το παιδί μας. Το 2009 γεννήθηκε ο γιος μας (δίδυμος) την 35η εβδομάδα 2280 κιλά και την 4η ημέρα ενώ βρισκόταν στην εντατική με ήπια αναπνευστική δυσχέρεια έπαθε νεκρωτική εντεροκολιτιδα. Έχει αφαιρεθεί το 60 τις εκατό του λεπτού εντέρου και η ειλεοτυφλικη βαλβίδα.Τωρα είναι 11 ετών είναι καλά αλλά μας ανησυχει η σωματική ανάπτυξη του έχει ύψος 1.37 και βάρος 28κιλα. Ξέρετε κάποιον Γιατρό στην βορια Ελλάδα που θα μπορεί να μας βοηθήσει; Είμαστε από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.Σας ευχαριστούμε πολύ
Reply →