Ατρησία Πρωκτού
Οι συγγενής παθήσεις του παχέος εντέρου χαρακτηρίζονται από εικόνα χαμηλής απόφραξης η οποία εκδηλώνεται με διάταση της κοιλιάς, εμετούς και καθυστέρηση αποβολής μηκωνίου. Μεταξύ 5ης και 6ης εβδομάδας κύησης η κοινή κατάληξη του ουροποιητικού συστήματος και του ορθού είναι η κλοάκη η οποία είναι κλειστή από την πρωκτική μεμβράνη. Οποιαδήποτε διαταραχή της εξέλιξης εν συνεχεία οδηγεί στις συγγενείς διαμαρτίες.
Μία από τις συγγενείς παθήσεις του παχέος εντέρου είναι η ατρησία του πρωκτού ή έκτοπος πρωκτός. Εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια από ότι στα κορίτσια με αναλογία 4,5:1. Στα κορίτσια η ατρησία μπορεί να είναι υψηλή και να υπάρχει επικοινωνία με την ουροδόχο κύστη ,την ουρήθρα ή τον κόλπο.
Η διάγνωση γίνεται με την μη ανεύρεση πρωκτού ή την εμφάνιση συριγγίου ή την μη έξοδο μηκωνίου το πρώτο 24ωρο ζωής. Από εργαστηριακές εξετάσεις ανάλογα την περίπτωση θα χρειαστεί απλή ακτινογραφία κοιλίας σε ύπτια θέση, συριγγογραφία αν έχει γίνει αντιληπτό συρίγγιο, ακτινογραφία του ιερού οστού. ενδοφλέβιος πυελογραφία και ουρηθροκυστεογραφία και φυσικά υπέρηχος ουροποιητικού.
Σε ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό μπορεί να συνυπάρχουν και άλλες διαμαρτίες όπως 15-25 % διαμαρτίες ουροποιογεννητικού συστήματος, 7-10 % γαστρεντερικού συστήματος και πιο σπάνια σκελετικές και καρδιαγγειακές ανωμαλίες.
Η πιο σημαντική απόφαση που παίρνεται από τον παιδοχειρουργό στην αντιμετώπιση άρρενος ασθενούς με ατρησία πρωκτού είναι αν χρήζει κολοστομίας ή εκτροπής των ούρων για να προληφθούν ουρολοιμώξεις ή μεταβολικές διαταραχές.
Στα κορίτσια η πιο συχνή διαμαρτία είναι η ατρησία ορθού με συρίγγιο στην περιοχή του πρόδρομου κόλπου με συνοδά κολπικά συρίγγια. Η εξέταση του περινέου επιβεβαιώνει την διάγνωση.
Σε όλες τις περιπτώσεις όταν ο παιδίατρος διαπιστώσει οποιαδήποτε βλάβη ή διαμαρτία οφείλει να ζητήσει άμεσα παιδοχειρουργική εκτίμηση και την ουσιαστική συνδρομή του παιδοχειρουργού και ο οποίος θα δώσει και την λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
– Σ.Νούσια-Αρβανιτάκη, Πεπτικό Σύστημα, Παιδιατρική Κ.Μαλακά-Ζαφειρίου
Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών