Έναρξη στέρεων τροφών – απογαλακτισμός
Τα βρέφη από τη γέννηση τους μέχρι τον 5ο μήνα της ζωής τους τρέφονται αποκλειστικά με το μητρικό γάλα ή με βρεφικά γάλατα του εμπορίου. Μετά τον 6ο μήνα οι ανάγκες τους σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά αυξάνονται και ταυτόχρονα με την σωματική ωρίμανση έρχεται η στιγμή του απογαλακτισμού. Ο απογαλακτισμός γίνεται σταδιακά με την εισαγωγή ημιστερεών και στερεών τροφών στο καθημερινό διαιτολόγιο των βρεφών, ενώ το γάλα εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη πηγή ενέργειας μέχρι τον 12ο μήνα.
Τα βρέφη μπορούν να αποδεχτούν την ημιστερεή ή στερεή τροφή περίπου από τον 6ο μήνα και μετά, όταν μπορούν να καθίσουν στο καρεκλάκι τους και μπορούν να ελέγχουν τις κινήσεις του κεφαλιού και των χεριών τους. Σε αυτήν την ηλικία έχουν διπλασιάσει και το σωματικό τους βάρος.
Ο απογαλακτισμός είναι ένα σημαντικό βήμα για το μωρό και οφείλουμε στο μωρό να αναπτύξει υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Τι θα χρειαστεί το μωρό :
– Καρεκλάκι φαγητού
– Παιχνίδι για το καρεκλάκι
– Σαλιάρες
– Πανάκια για το πρόσωπο
– Μαλακά κουτάλια
– Ποτηράκια εκπαιδευτικά
– Μίνι μπλέντερ
Με ποιες τροφές , σε τι ποσότητα μπορούμε να ξεκινήσουμε :
Η εισαγωγή τροφών απογαλακτισμού δεν σημαίνει την πλήρη απομάκρυνση του γάλακτος από τη διατροφή του μωρού. Αντίθετα το μητρικό γάλα ή κάποιο βρεφικό γάλα συνέχειας (Νο 2) θα πρέπει να παραμείνει η κύρια πηγή θρέψης κατά το πρώτο έτος της ζωής του μωρού.
Γύρω στους 6 μήνες, η ποσότητα τροφής που δίνεται αρχικά πρέπει να είναι πολύ μικρή, 1-2 κουταλάκια του γλυκού, να μην έχει έντονη γεύση ή οσμή.
Στο ξεκίνημα δίνονται κρέμες δημητριακών που αναμειγνύονται με νερό, όπως ρυζάλευρο χωρίς ζάχαρη ή άλλα άλευρα που δεν περιέχουν γλουτένη, πολτοποιημένα φρούτα και βρασμένα λαχανικά. Στη συνέχεια μπορεί να δοθεί πολτοποιημένο κρέας και κοτόπουλο , καθώς επίσης μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών. Τα λαχανικά και το κρέας σε πολτοποιημένη μορφή είναι οι τροφές εκείνες με τις μεγαλύτερες περιεκτικότητες σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Ο απογαλακτισμός απαιτεί αρκετή υπομονή και από την μητέρα και από το μωρό, εξάσκηση του μωρού στην μάσηση αλλά και σε διαφορετικές γεύσεις και οσμές. Οι έτοιμες τροφές σε βαζάκια που υπάρχουν στο εμπόριο, όταν χρησιμοποιηθούν με μέτρο, δεν είναι κακή επιλογή. Αποτελούν μια εύκολη λύση αλλά είναι πολύ ικανοποιητικό για τη μητέρα να φτιάχνει μόνη της την τροφή του μωρού της χρησιμοποιώντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Αρχικά θα προκύψουν κάποια προβλήματα εάν το μωρό δεν θέλει να φάει από την στερεά (αλεσμένη) τροφή και αυτό μπορεί να οφείλετε ότι θέλει να πίνει πολύ γάλα. Τότε σταδιακά θα πρέπει να περιορίσουμε την ποσότητα γάλατος και να προσπαθήσουμε να δοκιμάσουμε να προσθέσουμε κάποιο άλλο λαχανικό ή φρούτο που μπορεί να του αρέσει περισσότερο και να το χορταίνει.
Κάποιες φορές θα πρέπει να επιμείνουμε σε κάποιο φαγητό μέχρι να το αποδεχτεί το μωρό.
Η μητέρα θα πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί και να βελτιώνει το διαιτολόγιο του μωρού, πάντα με τη συμβουλή του Παιδίατρου, ώστε να περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα εξασφαλίσουν στο μωρό της μία σωστή και ισορροπημένη ανάπτυξη και να θυμάται πάντα ότι η ώρα του φαγητού πρέπει να είναι απολαυστική και διασκεδαστική και για τους δύο.
Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών