Χρόνια Εκκριτική Ωτίτιδα (Υγρό στο αυτί)
Άρθρο του Γαντά Κωνσταντίνου
Χρόνια εκκριτική ωτίτιδα (χεω) ορίζεται η παραμονή ορώδους ή βλεννώδους εξιδρώματος στο μέσο αυτί για χρονικό διάστημα περισσότερο των τριών μηνών. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία βαρηκοΐας σε παιδιά με μέγιστη συχνότητα στις ηλικίες 2-5 ετών. Σε παιδιά προσχολικής ηλικίας αν γίνει έλεγχος θα βρεθεί ότι περίπου το 50-60% κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους θα παρουσιάσουν ΧΕΩ, ποσοστό που μειώνεται σε 20% στα παιδιά του δημοτικού.
Παράγοντες κινδύνου:
– Φλεγμονές ανώτερου αναπνευστικού συστήματος
– Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας
– Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια)
– Παρακολούθηση παιδικού σταθμού
– Αλλεργία
– Περιβάλλον με παρουσία καπνιστών
– Συγγενείς διαταραχές (πχ δισχιδής υπερώα)
Κατά την εξέταση του ΩΡΛ ιατρού με χρήση μικροσκοπίου αναγνωρίζονται ευρήματα όπως η απώλεια της διαφάνειας του τυμπάνου και υπεραιμία των αγγείων του, παρουσία υγρού ή φυσαλίδων αέρα πίσω από την τυμπανική μεμβράνη. Σε παιδιά που μπορούν να συνεργαστούν είναι χρήσιμο να γίνει ενδοσκόπηση του ρινοφάρυγγα (κρεατάκια, σχιστίες, ανεπάρκεια υπερώας) και τονικό ακουόγραμμα για να καταγραφεί η βαρύτητα της βαρηκοΐας. Σε κάθε περίπτωση σε όλα τα παιδιά πρέπει να γίνεται τυμπανόγραμμα γιατί είναι η εξέταση που μας βοηθάει τόσο στη διάγνωση όσο κυρίως στην παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος υποχωρεί αυτόματα και δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία. Η θεραπευτική στρατηγική στους υπόλοιπους ασθενείς περιλαμβάνει τόσο συντηρητική όσο και χειρουργική αντιμετώπιση. Αρχικά απαιτείται παρακολούθηση των ασθενών για διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών. Η χρήση φαρμάκων έχει μόνο παροδικά αποτελέσματα και θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από αναλυτική ενημέρωση των γονιών για τα υπέρ και κατά κάθε σχήματος. Αν μετά από 3 μήνες παραμένει το υγρό και στα δυο αυτιά θα πρέπει ο γιατρός να προτείνει την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης (αδενοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού).
Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των γονιών και του θεράποντα ιατρού (παιδιάτρου και Ωρλ) ώστε να μη παρουσιάσει τελικά το παιδί μόνιμες αλλοιώσεις και άρα μόνιμη βαρηκοΐα.
Αφήστε το μήνυμα σας →