Παράγοντες που επηρεάζουν την σημερινή διατροφή των παιδιών αστικής και αγροτικής περιοχής – Συγκριτική Μελέτη
Τα παιδιά έχουν ιδιαίτερες ανάγκες λόγω της ανάπτυξης τους, σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Οι διατροφικές συνήθειες της παιδικής ηλικίας συνήθως μας συνοδεύουν σε όλη μας τη ζωή.
Σκοπός
Σκοπός της έρευνας που έγινε είναι η καταγραφή των παραγόντων που σχετίζονται με την διατροφή των παιδιών αστικής(ΑΣΤ) και αγροτικής(ΑΓΡ) περιοχής και να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα.
Υλικό και μέθοδος
Σε ερωτηματολόγια απάντησαν 800 γονείς ηλικίας 25-55 ετών, 200 άνδρες και 200 γυναίκες από αγροτική και αστική περιοχή. Οι ερωτηθέντες ήταν γονείς παιδιών ηλικίας 3-14 ετών.
Αποτελέσματα
Σημαντικό ρόλο παίζουν τα χαρακτηριστικά του τροφίμου όπως άρωμα, εμφάνιση, γεύση. Σημαντικός παράγοντας σε ΑΣΤ (78%) και ΑΓΡ(58%) είναι η οικογένεια επειδή παρέχει το φαγητό και επειδή καθορίζει και τις διαδικασίες επιλογής του φαγητού των παιδιών. Και φυσικά και οι ίδιοι οι γονείς και ο τρόπος διατροφής τους λειτουργούν ως πρότυπα για τα παιδιά.
Η συχνότητα των γευμάτων μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας δημιουργεί συναισθήματα και δεσμούς στα μέλη και εκπαιδεύει τα παιδιά στη σωστή διατροφή.
Το σχολικό περιβάλλον (δάσκαλοι, φίλοι, κυλικείο) διαμορφώνουν τις προσωπικές διατροφικές προτιμήσεις των μικρών μας φίλων.
Οι δάσκαλοι λειτουργούν ως πρότυπα και προάγουν ή αποθαρρύνουν μία διατροφική συνήθεια, ενώ οι φίλοι δρουν μιμητικά.
Τα ΜΜΕ (71% σε ΑΣΤ και 61 % σε ΑΓΡ) ασκούν μεγάλη επιρροή στην προσωπικότητα του παιδιού και προάγουν τόσο την ανθυγιεινή διατροφή όσο και την καθιστική ζωή.
Οι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους για φαγητό (76% σε ΑΣΤ και 66% σε ΑΣΤ) αλλά σε ποσοστό 72% και 59% αντιστοίχως τα επιβραβεύουν με τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας. Στις ΑΣΤ περιοχές 66% συστήνουν στα παιδία τους πρωινό με γάλα και κολατσιό (27%) ενώ στις αγροτικές περιοχές μόνο 16 %.
Δεν βρέθηκε σημαντική διαφορά στην καταγραφή απόψεων σχετικά με το φύλο, την ηλικία και τη μόρφωση.
Συμπεράσματα
Μέσα από την στάση της οικογένειας τόσο σε αστικές όσο και αγροτικές περιοχές απέναντι στο φαγητό, μεταδίδονται στο παιδί τάσεις, αντιλήψεις και απόψεις σχετικά με την διατροφή τις οποίες αργότερα υιοθετεί και το ίδιο. Και δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό λανθασμένα. Το σχολείο και τα ΜΜΕ και στις δύο περιοχές παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών.
Σήμερα τα παιδιά ιδίως στις αστικές περιοχές καταφεύγουν όλο και πιο πολύ στο πρόχειρο φαγητό, τα αναψυκτικά, τα γλυκά και μειώνουν από την διατροφή τους το ψάρι τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν από κρατικούς φορείς διαρκείς και συνεχείς παρεμβάσεις γιατί τα σημερινά ελληνόπουλα με την κακή διατροφή που κάνουν θα είναι οι μελλοντικοί ασθενείς. Σε επίπεδο οικογένειας είναι επιτακτικό οι γονείς και τα παιδιά να επισκεφθούν παιδίατρο ή και διατροφολόγο προκειμένου να έχουν την σωστή καθοδήγηση στο σχεδιασμό της οικογενειακής διατροφής.
Βιβλιογραφία
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ-ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ. (Ανακοίνωση σε 35ο ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο)
Μ.Ταβλαντά, Γ.Ζ.Ζαντόπουλος, Α.Γεωργούλια, Ε.Κερμετζόγλου, Π.Ταβλαντάς
Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών
Αφήστε το μήνυμα σας →