Πεπτικό Έλκος
Τα γαστρικά έλκη παρουσιάζονται στη νεογνική περίοδο, σε οξέα περιστατικά (εγκαύματα, αυξημένη ενδοκάρδια πίεση) και μετά από χορήγηση σαλικυλικού οξέος ή άλλων ισχυρών φαρμάκων. Τα δωδεκαδακτυλικά έλκη εμφανίζονται με χρόνιο άλγος. Ο εμετός και στα παιδιά αποτελεί συχνό εύρημα. Το άλγος μπορεί να είναι νυχτερινό,να εντοπίζεται στο επιγάστριο, και μπορεί να υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό. Όταν σε ένα παιδί η διάγνωση γίνει ακτινοσκοπικά θα πρέπει να επιβεβαιώνεται και ενδοσκοπικά με γαστροσκόπηση.
Το παιδί θα πρέπει να ελέγχεται για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού(H.Pylori). H λοίμωξη είναι συνήθως ασυμπτωματική στην παιδική ηλικία αλλά προδιαθέτει για δωδεκαδακτυλικό έλκος και υποτροπή μετά την θεραπεία. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι να διαπιστώσουμε αν το κοιλιακό άλγος του παιδιού μας οφείλεται στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Γίνεται με βιοψία,με την δοκιμασία αναπνοής και με μέτρηση αντισωμάτων η οποία δεν θετικοποιείται απαραίτητα μόνο με την τρέχουσα λοίμωξη.
Αντιβιοτικά όπως η αμοξυκιλλίνη και η μετρονιδαζόλη και αντιμικροβιακοί παράγοντες όπως τα άλατα βισμουθίου είναι δραστικά στην εκρίζωση του μικροβίου. Χορηγείται επίσης μετρονιδαζόλη, παντοπραζόλη ή ρανιτιδίνη για την επούλωση του έλκους. Η οισοφαγίτιδα είναι συχνή στα παιδιά και προκαλεί συμπτώματα παλινδρόμησης ή /και δυσφαγίας ειδικά σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση.
Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών