Προετοιμασία για τον θηλασμό
Ο μητρικός θηλασμός είναι ότι καλύτερο μπορείτε να χαρίσετε στο μωρό σας, είναι ΔΏΡΟ ΖΩΗΣ.
Το μητρικό γάλα είναι εκείνο που οποιαδήποτε στιγμή ζητηθεί είναι διαθέσιμο, στη σωστή θερμοκρασία και προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία του μωρού αλλά και της μητέρας.
Η καλύτερη προετοιμασία για τον θηλασμό, είναι η σωστή πληροφόρηση της μητέρας πριν τον τοκετό. Ο γυναικολόγος, η μαία αλλά και ο παιδίατρος είναι εκείνοι που θα πληροφορήσουν τη μητέρα και θα την συμβουλεύσουν για τα οφέλη, την τεχνική, τη διατροφή κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά και οποιοδήποτε άλλο θέμα προκύψει κατά την περίοδο αυτή.
Ξεκινώντας η εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκειά της είναι σημαντικό για τη μητέρα να παρακολουθήσει μαθήματα σχετικά με τον θηλασμό.
Επίσης να ακολουθήσει υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού τρώγοντας συχνά και μικρά γεύματα. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού η μητέρα χρειάζεται περισσότερες θερμίδες απ΄ ότι κατά την εγκυμοσύνη.
Όταν γεννηθεί το μωρό η μητέρα πρέπει να ζητήσει από τη μαία της, να την βοηθήσει να τοποθετήσει το μωρό σωστά στο στήθος της.
Την ώρα του θηλασμού η μητέρα πρέπει να κάθεται αναπαυτικά με το μωρό να ακουμπάει με την κοιλίτσα του την κοιλιά της. Η προσθήκη ενός μαξιλαριού για να στηριχθεί καλύτερα το μωρό μπορεί να βοηθήσει. Η μητέρα με το πέρασμα των πρώτων ημερών θα βρει εκείνη την θέση που είναι κατάλληλη και για τους δύο τους.
Η σωστή θέση και το σωστό κράτημα του μωρού είναι πολύ σημαντικά για τον σωστό θηλασμό. Αφενός δίνει τη δυνατότητα στο μωρό να αναπνέει σωστά και να πίνει πιο εύκολα το γάλα του και αφετέρου βοηθάει επίσης την μητέρα να μην κουράζεται και να μην τραυματίζονται οι θηλές της.
Το μωρό πρέπει να θηλάζει βάζοντας μέσα στο στόμα του τη θηλή και το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου που περιβάλει τη θηλή. Με τον τρόπο αυτό τα ούλα του μωρού βρίσκονται πίσω από τη βάση της θηλής, το σαγόνι και η μύτη του πιέζουν ελαφρά το στήθος της μητέρας και το ρούφηγμα δεν προκαλεί πόνο.
Αν θηλάζει σωστά η μητέρα, δεν πονάει και αυτό σημαίνει πως έχει πετύχει τη σωστή θέση θηλασμού.
Ο θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Τις πρώτες φορές το μωρό ξεκινάει με γρήγορες και επιφανειακές ρουφηξιές και κατόπιν όταν το γάλα αρχίζει και ρέει οι ρουφηξιές του γίνονται πιο αργές και ρυθμικές.
Τις πρώτες ημέρες είναι πιθανό το νεογέννητο να θηλάζει κάθε δύο ώρες, άσχετα αν είναι ημέρα ή νύχτα. Στο τέλος του πρώτου μήνα θα αρχίσει να κοιμάται για μεγαλύτερα διαστήματα. Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό από το άλλο και την ίδια ποσότητα γάλακτος την παίρνει σε διαφορετικό χρόνο. Επομένως δεν μπορούμε να ορίσουμε τον ίδιο χρόνο θηλασμού για όλα τα παιδιά.
Ο θηλασμός από τον έναν μαστό, για όση ώρα επιθυμεί το μωρό αποτελεί τη σωστή τεχνική παρόλο που οι περισσότερες μητέρες θεωρούν ότι πρέπει να θηλάσουν και από τους δύο μαστούς. Η μητέρα θα ταΐσει το μωρό της από έναν μαστό μέχρι να ηρεμήσει και να τον αφήσει από μόνο του. Αν δείχνει να πεινάει ακόμα και εφόσον έχει συμπληρώσει 20-30΄ λεπτά θηλασμού στον πρώτο μαστό, τότε μπορεί να προσφέρει και τον δεύτερο μαστό.
Ο χρόνος θηλασμού κάθε μωρού, όπως προαναφέραμε μπορεί να διαφέρει και κυμαίνεται από 10΄λεπτά έως μία ώρα ή και περισσότερο.
Τα σημεία που κάθε μητέρα πρέπει να προσέξει για να καταλάβει αν το μωρό της τρέφεται σωστά είναι, αν είναι ήσυχο και ήρεμο μετά το τάισμα, αν μέχρι να πεινάσει έχουν μεσολαβήσει 3-4 ώρες, αν παίρνει βάρος και αναπτύσσεται σωστά καθώς και οι πάνες που λερώνει την ημέρα είναι τουλάχιστον έξη.
Θα πρέπει να ανησυχήσει ότι δεν τρέφεται σωστά, αν παρατηρήσει ότι το μωρό αποκοιμιέται στο στήθος, ξυπνάει σε μικρό χρονικό διάστημα και κλαίει, οι πάνες είναι στεγνές και δεν παίρνει το αναμενόμενο από τον γιατρό του, βάρος.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο η μητέρα θα πρέπει αφού συμβουλευτεί τη μαία ή το γιατρό της και αναφέρει τα παραπάνω, να ελέγξει τη στάση θηλασμού ή και να αντλήσει το γάλα της με θήλαστρο που θα της δώσει τη δυνατότητα να ελέγχει πόσο γάλα τρώει το μωρό της.
Η μητέρα θα πρέπει να γνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού δεν χρειάζεται να κάνει υπερτροφία για να έχει γάλα. Θα πρέπει να τρώει σωστά καλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες της σε λευκώματα, λίπη, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Να αποφεύγει τα πικάντικα φαγητά, τα πολλά γλυκά, τα οινοπνευματώδη και το κάπνισμα. Είναι από τις πιο μικρές θυσίες που μπορεί να κάνει για το νεογέννητο μωρό της.
Επίσης όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός δεν κάνει παχύσαρκα παιδιά.
Με τον θηλασμό έχουμε ΓΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ !!!!
Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών