Γενετική μηχανική και οι βλαβερές επιπτώσεις στη ζωή μας.
Σκοπός – Υλικό – Μέθοδος
Σκοπός της παρούσας ανακοίνωσης είναι η γενετική μηχανική και οι επιδράσεις στη ζωή μας. Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην εργασία αντλήθηκαν από ελληνική και ξένη βιβλιογραφία.
Αποτελέσματα
Η Γενετική Μηχανική έχει ανακοινωθεί ως η πιο συναρπαστική επιστημονική πρόοδος στην εποχή μας, είναι μια τεχνολογία η οποία σύμφωνα με εκείνους που την ανέπτυξαν δημιουργήθηκε για να βελτιώσει την παραγωγή τροφίμων, να περιορίσει την χρήση εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων και να αυξήσει τις αποδόσεις στις σοδειές, ώστε να μπορέσει να τραφεί ο αυξανόμενος πληθυσμός του πλανήτη. Οι γενετικά μεταλλαγμένες τροφές έκαναν πρώτη φορά την εμφάνισή τους στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων το 1996. Σήμερα εκτιμάται ότι το 60-70% των τροφίμων είναι γενετικά μεταλλαγμένα. Και το ποσοστό αυτό συνεχώς μεγαλώνει. Όμως τι γνωρίζουμε πραγματικά για τις επιπτώσεις της γενετικής μηχανικής στην ζωή μας και στο περιβάλλον?
Χρησιμοποιεί την ανασυνδυασμένη τεχνολογία DNA για να μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά ενός οργανισμού. Τέτοιου είδους χειρισμοί μπορεί να προκαλέσουν μεταλλάξεις που βλάπτουν την λειτουργία των φυσικών γονιδίων του οργανισμού. Οι μεταλλάξεις και οι παρενέργειες μπορούν να δημιουργήσουν γενετικά μεταλλαγμένες τροφές που περιέχουν τοξίνες και αλλεργιογόνα και να περιορίσουν την θρεπτική τους αξία. Επίσης βλάβη στο οικοσύστημα, δυσμενής επίπτωση στην άγρια πανίδα, αλλαγή των φυσικών βιοτόπων. Μπορεί η γενετική μηχανική να προκαλέσει απροσδόκητη αρνητική οικολογική επίπτωση, απρόβλεπτες τοξίνες, αυξημένη ρύπανση τροφών και πόσιμου νερού.
Συμπεράσματα
Αντιμετωπίζουμε την πιο ισχυρή τεχνολογία των τελευταίων ετών η οποία αναπτύσσεται ταχέως χωρίς οποιαδήποτε μέριμνα για τις συνέπειες της. Πρέπει να γνωρίζουμε πως προχωράει η έρευνα, οι μακροπρόθεσμς μελέτες και φυσικά την δύναμη της γενετικής να την χρησιμοποιήσουμε μόνο προς όφελος της επιστήμης. Γιατί τα γενετικά λάθη δεν μπορούν να διορθωθούν, είναι μη αναστρέψιμα…
Βιβλιογραφία
- Γενετική Μηχανική και οι βλαβερές επιπτώσεις στην ζωή μας.
Μ.Ταβλαντά, Α.Χασιώτη, Θ.Ταβλαντά, Ε.Κωτσαλίδου, Γ.Ζ.Ζαντόπουλος, Ι.Χαμηλάκης, Π,Ταβλαντάς
(33ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο,Αθήνα)
Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών
Αφήστε το μήνυμα σας →