Ξένο σώμα στο μάτι
Όταν διαπιστώσουν οι γονείς ότι υπάρχει κάποιο ξένο σώμα στο μάτι του παιδιού τους το πρώτο πράγμα που παρατηρείται συνήθως είναι πανικός που είναι ιδιαίτερα αγχωτικός και για τα ίδια παιδιά. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για δεν χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.
Πώς θα αντιληφθούμε ότι υπάρχει ξένο σώμα στο μάτι;
Το μάτι θα είναι ιδιαίτερα κόκκινο και ερεθισμένο, το ένα ή και τα δύο μάτια θα δακρύζουν και ενδεχομένως εκτός από την ενόχληση θα υπάρχει και πόνος. Το παιδί αρνείται να ανοίξει το μάτι, προσπαθεί να το τρίψει, δακρύζει και διαμαρτύρεται. Συνήθως το αντικείμενο είναι ορατό χωρίς προσπάθεια.
Πότε είναι σοβαρό;
Ιδιαίτερη προσοχή και οφθαλμολογική εκτίμηση θα πρέπει να γίνει άμεσα αν φαίνεται ότι ο βολβός ματώνει, έχει γδαρθεί ή αιμορραγεί, ή αν το αντικείμενο είναι κολλημένο ή καρφωμένο στο άσπρο ή στο χρωματιστό μέρος του βολβού.
Ποια πρέπει να είναι η άμεση αντίδραση των γονέων;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να καθησυχάσουμε το παιδί και να το ηρεμήσουμε λέγοντάς του ότι δεν κινδυνεύει. Πρέπει να του πούμε να ανοιγοκλείνει το μάτι μήπως και ξεκολλήσει το ξένο σώμα. Δεν πρέπει να τρίβει το μάτι του. Ζητήστε του να κρατήσει το μάτι ορθάνοιχτο μήπως και δείτε πού είναι το ξένο σώμα. Με καθαρά χέρια προσπαθήστε με τα δάχτυλά σας να ανοίξετε τα βλέφαρα. Αν το ξένο σώμα δεν είναι σφηνωμένο ρίξτε άφθονο νερό. Αν το αντικείμενο απομακρυνθεί με επιτυχία, ο πόνος θα περάσει. Αν το ξένο σώμα είναι κολλημένο ή σφηνωμένο μην κάνετε προσπάθεια να το αφαιρέσετε γιατί μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη βλάβη. Πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή στον γιατρό σας.
Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών