Zantopoulos Paidiatros | Ακουόγραμμα - Η άγνωστη εξέταση… - Zantopoulos Paidiatros
    • 24 ΑΥΓ 15
    • 0
    Ακουόγραμμα – Η άγνωστη εξέταση…

    Ακουόγραμμα – Η άγνωστη εξέταση…

    Πολλές φορές ακούμε την λέξη ακουόγραμμα ως εξέταση ρουτίνας και πραγματικά δεν ξέρουμε την χρησιμότητα της. Το ακουόγραμμα αποτελεί μια απλή γραφική παράσταση που δείχνει πόσο είναι η ακουστική ικανότητα ενός ατόμου στους τόνους διαφόρων συχνοτήτων. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί η ακουολογική εξέταση προ της εξόδου του νεογνού από το μαιευτήριο αφού είναι ιδιαίτερα σημαντική.

     Χρησιμοποιείται για να διαπιστωθεί εάν κάποιος εμφανίζει απώλεια ακοής.
    Ο ασθενής  ακούει μέσα από εξειδικευμένα  ακουστικά απλούς ήχους και απαντά αν έχει ακούσει ή όχι τον ήχο εκείνη τη στιγμή, είτε λεκτικά είτε με το πάτημα ενός κουμπιού. Η εξέταση διαρκεί τουλάχιστον 20-30 λεπτά ανάλογα με τη συνεργασία του παιδιού. Ένα παιδί με μερική απώλεια ακοής μπορεί να παρουσιάζει αναπτυξιακές δυσκολίες και φυσικά προτού μιλήσουμε για αναπτυξιακή καθυστέρηση ή καθυστέρηση λόγου θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει την φυσιολογική ακοή. Ακόμα και φωνολογικά ή μορφολογικά λάθη μπορεί να οφείλονται σε παθολογική ακοή σε κάποιες συχνότητες.

    Πολλές φορές το ακουόγραμμα μπορεί να γίνει προληπτικά και να βοηθήσει σε διαφορικές διαγνώσεις  προκειμένου να αποκλείσουμε κάποια αίτια που μπορεί να προκαλούν την καθυστέρηση στην ομιλία. Ένα παθολογικό ακουολογικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στο εξειδικευμένο λογοθεραπευτή ο οποίος θα αναγνωρίσει με ευκολία τα προβλήματα ομιλίας και θα προσπαθήσει για την επίλυσή τους.

    Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
    Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών

    Αφήστε το μήνυμα σας →

Αφήστε το μήνυμα σας

Cancel reply

Photostream

hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher