Zantopoulos Paidiatros | Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας - Zantopoulos Paidiatros
    • 04 ΣΕΠ 15
    • 0
    Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας

    Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας

    ΆΤΕΣΤ-Ανιχνευτική Δοκιμασία Σχολικής Ετοιμότητας

    Το Α’ΤΕΣΤ είναι ένα τεστ, που δείχνει κατά πόσο ένα παιδί που τελειώνει το νηπιαγωγείο είναι μαθησιακό έτοιμο να αρχίσει το σχολείο του.

    Πρόκειται για την δοκιμασία Α’ ΤΕΣΤ που σταθμίστηκε εξολοκλήρου στην χώρα σε πληθυσμό 2.000 φυσιολογικών παιδιών και ελέγχει τις πρώιμες μαθησιακές ικανότητες σε παιδιά που παρακολουθούν νηπιαγωγείο. Το Α’ΤΕΣΤ προτείνεται από την ελληνική παιδιατρική εταιρεία να γίνεται προληπτικά σε όλα τα φυσιολογικά παιδιά πριν αρχίσουν το σχολείο, όπως γίνεται σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες.

    Το Α’ ΤΕΣΤ είναι το πρώτο Ελληνικό Τεστ Ανίχνευσης της Σχολικής ετοιμότητας για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Το Α΄ ΤΕΣΤ δεν είναι τεστ νοημοσύνης. Είναι ανιχνευτικό Τεστ που σχεδιάστηκε από τον κ. Στέλιο Μαντούδη, Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή και κ. Λωρέττα Θωμαίδου, Παιδίατρο – Αναπτυξιολόγο με στόχο να αντιμετωπισθούν έγκαιρα αναπτυξιακά προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον και να προληφθεί η σχολική αποτυχία με όλες τις σοβαρές κοινωνικές και ψυχικές διαταραχές που αυτή συνεπάγεται ( χαμηλή αυτοεκτίμηση, απόρριψη, διαταραχές διαγωγής κλπ)

    Τι είναι το Ά ΤΕΣΤ

    Στην Ελλάδα σήμερα το μοναδικό κριτήριο για την εγγραφή στην Ά τάξη του Δημοτικού σχολείου είναι η χρονολογική του ηλικία.

    Οι ειδικοί(ιατροί, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι) γνωρίζουν ότι η συμπλήρωση της ηλικίας και μόνο δεν αποτελεί το διαβατήριο για την ομαλή εισαγωγή στην Ά δημοτικού. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης.

    Χρησιμότητα του Ά ΤΕΣΤ

    Είναι ένα απλό ευχάριστο και σύντομο Προληπτικό τεστ που απευθύνεται σε όλα τα φυσιολογικά παιδιά ηλικίας 5-6 ετών τα οποία θα πάνε Ά δημοτικού. Ελέγχει κατά πόσο το παιδί έχει τις απαραίτητες ικανότητες και την ωριμότητα που χρειάζεται για να παρακολουθήσει με επιτυχία και χωρίς δυσκολίες το Δημοτικό Σχολείο.

    Τι μπορούμε να προλάβουμε

    Με τον προληπτικό έλεγχο της σχολικής ετοιμότητας με το Ά ΤΕΣΤ μπορούμε να προλάβουμε Μαθησιακές Δυσκολίες, οι οποίες είναι δυνατόν να οφείλονται σε αδιάγνωστες δυσκολίες στην ομιλία, στη σύνθετη και συγκριτική σκέψη, στη γραφή, στην προσοχή και τη συμπεριφορά. Καταστάσεις που μπορούν να προληφθούν εάν οι γονείς έχουν την κατάλληλη ενημέρωση και η διάγνωση γίνει έγκαιρα.
    Τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες είναι

    – Παιδιά με δυσκολίες στην συγκέντρωση της προσοχής τους.
    – Παιδιά με χαμηλή οπτική αντίληψη.
    – Παιδιά με υπερκινητικότητα και διαταραχές στην συμπεριφορά.
    – Παιδιά με δυσκολίες στην προφορά λέξεων, φθόγγων και συλλαβών.

    Ποιοι κάνουν το Ά ΤΕΣΤ

    Το Ά ΤΕΣΤ γίνεται από ειδικά καταρτισμένους παιδιάτρους ,ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς που έχουν πάρει την ειδική πιστοποίηση για την διενέργειά του σε σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί.                                                                Πληροφορίες σχετικά με το Ά ΤΕΣΤ  υπάρχουν στον ιστότοπο www.atest.gr

    Πηγή: atest.gr

    Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
    Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών

    Αφήστε το μήνυμα σας →

Αφήστε το μήνυμα σας

Cancel reply

Photostream

hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher