Zantopoulos Paidiatros | Απόψεις εφήβων αγροτικής περιοχής για το κάπνισμα και τα ναρκωτικά. - Zantopoulos Paidiatros
    • 08 ΙΟΎΛ 15
    • 0
    Απόψεις εφήβων αγροτικής περιοχής για το κάπνισμα και τα ναρκωτικά.

    Απόψεις εφήβων αγροτικής περιοχής για το κάπνισμα και τα ναρκωτικά.

    Η πιο επικίνδυνη ηλικία στην οποία μπορεί κάποιος να στραφεί στο κάπνισμα και στην χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι η εφηβεία.
    Σκοπός της μελέτης είναι η αποτύπωση των καπνιστικών συνηθειών και του ποσοστού χρήσης ναρκωτικών ουσιών από εφήβους αγροτικής περιοχής. Επίσης εξετάζουμε και το βαθμό ενημέρωσής τους.

    Υλικό – Μέθοδος

    Σε ανώνυμο ερωτηματολόγιο απάντησαν 300 έφηβοι, 150 κορίτσια και 150 αγόρια ηλικίας 13-18 ετών και απάντησαν για τις απόψεις τους για το κάπνισμα και τα ναρκωτικά και για τις καπνιστικές συνήθειες των εφήβων.

    Αποτελέσματα

    Είναι όλοι ενημερωμένοι για τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος.
    Το 98 %αναγνωρίζουν τα μηνύματα κινδύνου που αναγράφονται στο πακέτο με τα τσιγάρα.
    Καπνίζουν συστηματικά σε ποσοστό 32 % με περισσότερο από 10 τσιγάρα /ημέρα.
    Καπνίζουν λιγότερο από 10 τσιγάρα /ημέρα σε ποσοστό 23 %.
    Σε ποσοστό 16 % αναφέρουν περιστασιακό κάπνισμα ενώ σε 29 % δεν καπνίζουν.
    Σε ποσοστό 75% των καπνιστών καπνίζουν και οι 2 γονείς και σε ποσοστό 49 % μόνο ο ένας γονιός.

    Όσον αφορά τα ναρκωτικά και την χρήση τους, το 84% των ερωτηθέντων ξέρουν για τους κινδύνους που επιφυλάσσει. Χρήση ναρκωτικών αναφέρουν 7 % (χάπια, χασίς) και 3 % (κοκαΐνη, ηρωίνη).
    Σε ποσοστό 91 % θεωρούν αρκετά εύκολο να βρουν ναρκωτικά. Στις ηλικίες >15 ετών τα κορίτσια καπνίζουν περισσότερο από τα αγόρια.

    Συμπεράσματα

    Οι καπνιστικές συνήθειες των εφήβων είναι μεγάλες και ιδίως σε ηλικία >15 ετών. Θετικός παράγοντας θεωρούνται οι καπνιστικές συνήθειες της οικογένειας και του περιβάλλοντος. Για το κάπνισμα, την χρήση ναρκωτικών και τους κινδύνους που εμπεριέχουν χρειάζεται συστηματική ενημέρωση από μικρές ηλικίες από όλους μας και ιδίως από την οικογένεια.

    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

     ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ (Ανακοίνωση σε 35ο ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο)

     Μ.Ταβλαντά, Γ.Ζ.Ζαντόπουλος, Ε.Κερμετζόγλου ,Π.Ταβλαντάς

    Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
    Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών

    Αφήστε το μήνυμα σας →

Αφήστε το μήνυμα σας

Cancel reply

Photostream

hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher