Zantopoulos Paidiatros | Δηλητηριάσεις στην παιδική ηλικία - Zantopoulos Paidiatros
    • 24 ΙΟΎΛ 15
    • 0
    Δηλητηριάσεις στην παιδική ηλικία

    Δηλητηριάσεις στην παιδική ηλικία

    Οι δηλητηριάσεις αποτελούν συχνή μορφή ατυχημάτων και μια από τις πιο επείγουσες καταστάσεις στην παιδική ηλικία.

    ΣΚΟΠΟΣ – ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ

    Σκοπός της μελέτης ήταν η καταγραφή και αξιολόγηση των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των δηλητηριάσεων στην παιδική ηλικία. Μελετήθηκαν τα στοιχεία 707 παιδιών (ηλικίας 3 μηνών έως 14 ετών) που νοσηλεύτηκαν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Κορίνθου με δηλητηρίαση σε διάρκεια 10 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που έτυχαν δηλητηρίασης ήταν 3,2 ετών +/- 1,2 έτη.

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Κατά την διάρκεια της περιόδου 1996-2005 , 707 παιδιατρικοί ασθενείς νοσηλεύτηκαν με δηλητηρίαση στην Παιδιατρική Κλινική (4,71% του συνόλου των εισαγωγών). Διαπιστώθηκε αύξηση του αριθμού αυτών μέσα στην δεκαετία αυτή. Από την ανάλυση των περιστατικών αυτών σε σχέση με τις εποχές του έτους, οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται το καλοκαίρι (30,3%) και λιγότερο συχνά άνοιξη(25,6%), χειμώνα(22,3%), φθινόπωρο(21,8%). Όσον αφορά την συχνότητα των δηλητηριάσεων σχετικά με το φύλο διαπιστώθηκε σαφής επικράτηση των αρρένων ασθενών (57,1%) σε σχέση με τα θήλεα (42,9%).

    Στο 95,9% των περιπτώσεων η δηλητηρίαση ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος, στο 2,9% απόπειρα αυτοκτονίας και σε 1,2% δεν ήταν σαφής ο αιτιολογικός παράγοντας. Οι πιο κοινές κατηγορίες ουσιών που αναφέρεται ότι είχαν ληφθεί ήταν 49,1 % φάρμακα (347/707) όπως παρακεταμόλη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, αντισταμινικά και αντιβιοτικά. Καπνός τσιγάρου 14,1%(100/707), Γεωργικά φάρμακα 13,2%(94/707), Απορρυπαντικά 12,4%(88/707), αλκοόλ  4%(28/707), και άλλοι τοξικοί παράγοντες 7,3%(50/707) όπως υδρογονάθρακες, φυτά, εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα. Στην πλειονότητα των δηλητηριάσεων οι επιπλοκές ήταν ήπιες ενώ η θνησιμότητα μηδενική.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Οι δηλητηριάσεις με φάρμακα, απορρυπαντικά, καπνό τσιγάρου κατά την παιδική ηλικία παραμένει ένα συχνό πρόβλημα στην καθημερινή  παιδιατρική κλινική πράξη. Ωστόσο,σπάνια παρατηρούνται επιπλοκές από την λήψη τοξικών ουσιών. Η αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια επίπτωση των δηλητηριάσεων καθιστά αναγκαίο την ενημέρωση γονέων, ιατρών αλλά και του κοινού για την πρόληψη των δηλητηριάσεων.

    Βιβλιογραφία

    – Επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δηλητηριάσεων στην παιδική ηλικία Αναστασοπούλου Παν., Μανάκου Ν. ,Λιόση Σ. ,Ζαντόπουλος Γ.Ζ, Γκίκα Ο. ,Γιαννίση Αικ., Σίμου Στ., Τσόπελα Χρ., Πατρώνα Ζ.
    – 44ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο,Ρόδος 2006

    Αφήστε το μήνυμα σας →

Αφήστε το μήνυμα σας

Cancel reply

Photostream

hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher