Zantopoulos Paidiatros | Εφηβικοί όροι - κάποιοι άγνωστοι ορισμοί…… - Zantopoulos Paidiatros
    • 19 ΟΚΤ 15
    • 0
    Εφηβικοί όροι – κάποιοι άγνωστοι ορισμοί……

    Εφηβικοί όροι – κάποιοι άγνωστοι ορισμοί……

    Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε με τον ορισμό και κατανόηση κάποιων ιατρικών όρων που ακούμε συχνά στην καθημερινότητα αλλά δεν ξέρουμε σαφώς την έννοια τους. Οι όροι αυτοί σχετίζονται με την εφηβεία.

    Εφηβεία ή Ήβη

    Είναι το στάδιο εκείνο της ανθρώπινης ανάπτυξης κατά το οποίο σεξουαλικά ανώριμο παιδί μεταμορφώνεται σε ώριμο και ικανό για αναπαραγωγή ενήλικα.

    Η εφηβεία αποτελεί μια μεταβατική περίοδο στη ζωή του ανθρώπου κατά τη διάρκεια της οποίας παρατηρείται ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του φύλου (τρίχωση, ανάπτυξη γεννητικών οργάνων, ποιότητα φωνής), ταχεία αύξηση του ύψους, και ικανότητα αναπαραγωγής.

    Πρώιμη Ήβη

    Εμφάνιση δευτερογενών χαρακτήρων φύλου πριν την ηλικία των 8 ετών στα κορίτσια και πριν την ηλικία των 9 ετών στα αγόρια. Στις Η.Π.Α τα όρια αυτά αναθεωρήθηκαν σε <6 χρονών για τα κορίτσια μαύρης φυλής και για <7 ετών για εκείνα της λευκής , ενώ για τα αγόρια δεν μεταβλήθηκαν.
    Έναρξη εφηβείας : διόγκωση μαζικού αδένα (στάδιο Tanner II) στα κορίτσια και όγκος όρχεων > 4ml στα αγόρια.

    Πρώιμη Θηλαρχή

    Είναι η διόγκωση του στήθους στα κορίτσια<8 ετών, χωρίς όμως να υπάρχουν άλλα σημεία ήβης. Εμφανίζεται συνήθως πριν το δεύτερο χρόνο ως αποτέλεσμα μη καταστολής της mini-εφηβείας του νεογνού, σπανιότερα αργότερα ως αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη διόγκωση η οποία συνήθως υποχωρεί μέχρι τον 3ο -4ο χρόνο.

    Πρώιμη Εφηβαρχή

    Είναι η εμφάνιση τριχών στο εφήβαιο ή και στις μασχάλες πριν την ηλικία των 8 ετών (κορίτσια) ή 9 χρονών (αγόρια). Είναι συχνότερη στα κορίτσια και οφείλεται σε πρώιμη αυξημένη έκκριση επινεφριδιακών ορμονών (DHEA και DHEA-S)

    Πρώιμη Εμμηναρχή

    Σπάνια στα κορίτσια <8 χρονών μπορεί να εμφανιστεί κυκλική αιμορραγία από τα γεννητικά όργανα χωρίς να υπάρχουν άλλα σημεία εφηβείας. Η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει μήνες ή χρόνια και να υποχωρήσει.

    Γυναικομαστία της Εφηβείας

    Περίπου 40 % των αγοριών 10-16 ετών και 65 % των αγοριών ηλικίας 14 ετών εμφανίζουν παροδική γυναικομαστία διαφόρων μεγεθών. Σημαντική γυναικομαστία εμφανίζεται σε 10 % των αγοριών εφήβων και συνήθως στα παχύσαρκα παιδιά. Έξι μήνες προ της γυναικομαστίας εμφανίζεται τρίχωση στο εφήβαιο και διόγκωση των όρχεων.

    Καθυστέρηση Ήβης ή Εφηβείας

    Καθυστερημένη  θεωρείται  η εφηβεία όταν δεν υπάρχουν σημεία ήβης μέχρι τα 13 έτη στα κορίτσια και μέχρι τα 14 έτη στα αγόρια ή όταν δεν έχει συμπληρωθεί η ήβη 5 χρόνια μετά την έναρξή της.   

    Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
    Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών

    Αφήστε το μήνυμα σας →

Αφήστε το μήνυμα σας

Cancel reply

Photostream

hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher