Zantopoulos Paidiatros | Μέτρηση ηλεκτρολυτών και γλυκόζης περιφερικού αίματος στους πυρετικούς σπασμούς - Zantopoulos Paidiatros
    • 26 ΑΥΓ 15
    • 0
    Μέτρηση ηλεκτρολυτών και γλυκόζης περιφερικού αίματος στους πυρετικούς σπασμούς

    Μέτρηση ηλεκτρολυτών και γλυκόζης περιφερικού αίματος στους πυρετικούς σπασμούς

    Οι πυρετικοί σπασμοί αποτελούν τον συχνότερο τύπο σπασμών στην παιδική ηλικία.
    Σκοπός της μελέτης ήταν ο καθορισμός της σχέσης μεταξύ των πυρετικών σπασμών και εργαστηριακών ευρημάτων. Ανασκοπήθηκαν οι φάκελοι 50 παιδιών ηλικίας 11 μηνών – 5 ετών που νοσηλεύθηκαν στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Κορίνθου λόγω πυρετικών σπασμών σε διάστημα μίας διετίας. Μελετήθηκαν στον ορό των μικρών μας ασθενών τα επίπεδα νατρίου, καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου καθώς και τα επίπεδα γλυκόζης.

    Αποτελέσματα

    Από το σύνολο των παιδιών (26 αγόρια, 24 κορίτσια, με μέση ηλικία 27 μήνες) 35 παρουσίασαν απλούς και 15 σύνθετους πυρετικούς σπασμούς. Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα του ολικού ασβεστίου ήταν χαμηλότερα στην ομάδα των παιδιών με απλούς πυρετικούς σπασμούς σε σχέση με την ομάδα των σύνθετων πυρετικών σπασμών (9,3 +/-1,22mg/dl και 9,5+/-1,63mg/dl αντίστοιχα). Τα επίπεδα καλίου και φωσφόρου δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων. Τα επίπεδα του νατρίου στα παιδιά με απλούς πυρετικούς σπασμούς ήταν χαμηλότερα σε σχέση με την άλλη ομάδα (137,22+/-2,76 mmol/lt και 138,42+/-2,58 mmol/lt). Σε 72,43 % των παιδιών διαπιστώθηκε επίπεδο γλυκόζης >110 mg/dl.

    Συμπεράσματα

    Στη μελέτη μας τα επίπεδα νατρίου και καλίου συσχετίσθηκαν με το είδος των πυρετικών σπασμών, ενώ τα επίπεδα γλυκόζης βρέθηκαν αυξημένα σε σημαντικό αριθμό παιδιών. Ημέτρηση ηλεκτρολυτών και γλυκόζης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και αναγκαία σε επεισόδια πυρετικών σπασμών ιδίως όταν το ιστορικό και η αιτιολογία δεν είναι σαφής.

    Βιβλιογραφία

    • Μέτρηση ηλεκτρολυτών και γλυκόζης περιφερικού αίματος στους πυρετικούς σπασμούς

    Μανάκου Ν., Λιόση Σ., Γιαννίση Αικ., Αναστασοπούλου Π., Ζαντόπουλος Γεώργιος-Ζαχαρίας, Γκίκα Ό., Πανταζή Π., Πατρώνα Ζ.
    44ο Πανελλήνιο Παιδιατρικό Συνέδριο, Ρόδος

    Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
    Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών

    Αφήστε το μήνυμα σας →

Αφήστε το μήνυμα σας

Cancel reply

Photostream

hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher