Zantopoulos Paidiatros | Μαιευτική - Ιστορική αναδρομή - Zantopoulos Paidiatros
    • 19 ΑΥΓ 15
    • 0
    Μαιευτική – Ιστορική αναδρομή

    Μαιευτική – Ιστορική αναδρομή

    Σκοπός της παρακάτω μελέτης μας είναι η καταγραφή του τρόπου τοκετού διαχρονικά και η αποτύπωση μεθόδων και πρακτικών στη δημώδη Ιατρική.

    Αποτελέσματα

    Οι πρωτόγονοι λαοί θεωρούσαν τον τοκετό σαν μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Στους λαούς αυτούς η γυναίκα δεν διέφερε μαιευτικά από τα αντίστοιχα θήλεα ζώα που τεκτοποιούσαν. Στην Ινδία αναφέρεται πως όταν μια γυναίκα δυσκολευόταν κατά την διάρκεια του τοκετού τότε την τραβούσαν από τα πόδια, την έσειαν καλά-καλά και την πετούσαν με ορμή πάνω στο κρεβάτι της. Επίσης από συγγράμματα αναφέρεται ότι η ζωή της μητέρας είχε μικρότερη αξία από του παιδιού.

    Την εποχή του Ιπποκράτη θεωρούσαν ότι ένας τοκετός ήταν δυνατός όταν το έμβρυο ερχόταν με κεφαλική προβολή. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν ήταν σκληρές και βάναυσες, όπως όταν παρουσιαζόταν δυστοκία πετούσαν με δύναμη την επίτοκο επάνω στο κρεβάτι. Επίσης νόμιζαν πως ο τοκετός γινόταν με ένα λάκτισμα που έδινε το έμβρυο στον πυθμένα της μήτρας. Όταν γεννιόταν το παιδί το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να το δείχνουν στο πατέρα ώστε να βεβαιώσει ότι είναι δικό του.

    Οι Ρωμαίοι τα πρώτα τους φώτα στην Μαιευτική τα πήραν από τους Έλληνες ιατρούς όπως ο Σωρανός ο Εφέσιος. Στις Ιατρικές Σχολές της Αλεξάνδρειας εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο μετασχηματισμός του εμβρύου και η έλξη του από τα πόδια. Την διεκπεραίωση των τοκετών αναλάμβαναν μόνο γυναίκες μαίες ή μαιεύτριες. Όταν αυτές αδυνατούσαν να φέρουν σε πέρας τον τοκετό καταφεύγανε σε ιερείς-μάγους και σε εμπειρικούς-πρακτικούς.

    Την περίοδο της Αναγέννησης εμφανίζεται στον τομέα της Μαιευτικής και ο γιατρός. Το 1558 οι αδερφοί Chamberlen εφευρίσκουν τον εμβρυουλκό. Αργότερα ο διάσημος χειρουργός Mauriceau χρησιμοποιεί για πρώτη φορά την κλίνη για να ξεγεννήσει μια επίτοκο. Ύστερα κεντρικό ρόλο παίζει η Προληπτική Ιατρική με την ασηψία (Sammelweiss) και την αντισηψία (Lester) ώστε έτσι καταπολεμείται η επιλόχεια λοίμωξη.

    Συμπεράσματα

    Η εξέλιξη σήμερα της Μαιευτικής  από το στάδιο των αμαθών και άξεστων μαιών, ιερέων, εμπειρικών, μάγων, αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του πολιτισμού. Η Μαιευτική σήμερα αποτελεί έναν ξεχωριστό κλάδο της επιστήμης με τεράστια βήματα προόδου ιδιαίτερα τα τελευταία 50 χρόνια.

    Βιβλιογραφία

    • Η Μαιευτική δια μέσου των αιώνων και η συμβολή της τότε Προληπτικής Ιατρικής

    Ταβλαντά Μ., Τζιάρου Κ., Χασιώτη Α., Ζαντόπουλος Γ.Ζ., Ταβλαντά Θ., Γκάτζιου Κ., Καμιζή Κ., Ταβλαντάς Π.

    7Ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προληπτικής Ιατρικής

    Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
    Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών

    Αφήστε το μήνυμα σας →

Αφήστε το μήνυμα σας

Cancel reply

Photostream

hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher