Zantopoulos Paidiatros | Ο Έμετος στους μικρούς μας ασθενείς... - Zantopoulos Paidiatros
    • 10 ΙΟΎΛ 15
    • 0
    Ο Έμετος στους μικρούς μας ασθενείς…

    Ο Έμετος στους μικρούς μας ασθενείς…

    Ο  Έμετος είναι ένα ιδιαίτερα συχνό σύμπτωμα στους μικρούς μας ασθενείς.                               
    Ως Έμετος ορίζεται η δύσκολη (εργώδης) αποβολή γαστρικού περιεχομένου λόγω πιθανώς αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης , γαστρικής ατονίας, χάλαση της γαστροοισοφαγικής συμβολής. Η ναυτία(αίσθηση ζάλης,αδιαθεσίας) συχνά προηγείται του εμετού.
    Ως αναγωγή ορίζουμε την παθητική ,χωρίς προσπάθεια αποβολή γαστρικού περιεχομένου. Η αιτιολογία και διαγνωστική προσέγγιση των εμέτων εξαρτάται άμεσα από την ηλικία του ασθενούς.

    Στην νεογνική ηλικία οι έμετοι οφείλονται κυρίως σε συγγενείς ανωμαλίες του πεπτικού σωλήνα. Βέβαια σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να τους διαχωρίζουμε από τις αναγωγές ή τους εμετούς που μπορεί να οφείλονται σε υπερβολική σίτιση.

    Στην βρεφική ηλικία τα αίτια είναι σαφώς περισσότερα. Οι έμετοι μπορεί να οφείλονται σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σε γαστρεντερίτιτδα, σε πιθανή τροφική αλλεργία ή ακόμα και σε λοίμωξη. Πιο σπάνια μπορεί να οφείλονται σε σοβαρά μεταβολικά αίτια, ανδρογενετικό σύνδρομο ή και ενδοκράνια υπέρταση. Σε αυτή την ηλικία ειδικά χρειάζεται προσεκτική και σχολαστική διερεύνηση της αιτιολογίας των εμέτων.

    Στην παιδική ηλικία τα αίτια είναι περισσότερο γνωστά σε όλους μας.
    Οξεία γαστρεντερίτιδα, λοίμωξη, ιογενής συνδρομή  και βουλιμία συγκαταλέγονται στα πιο συχνά αίτια της ηλικίας αυτής. Επίσης οι έμετοι στην ηλικιακή αυτή ομάδα μπορεί να οφείλονται σε λήψη τοξικών ουσιών, δηλητηριάσεις, σκωληκοειδίτιτδα, ηπατίτιδα, πεπτικό έλκος, ξένο σώμα στον οισοφάγο  ή πιο σπάνια και σοβαρά σε συστροφή εντέρου ή ενδοκράνιο όγκο.

    Ο παιδίατρος οφείλει να πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό και σε συνδυασμό με την φυσική εξέταση θα διευκρινίσει αν η αιτία των εμέτων είναι νόσημα του γαστρεντερικού ή άλλου συστήματος.

    Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
    Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών

    Αφήστε το μήνυμα σας →

Αφήστε το μήνυμα σας

Cancel reply

Photostream

hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher