Zantopoulos Paidiatros | Ροχαλητό: απλά ενοχλητικό ή κάτι παραπάνω? - Zantopoulos Paidiatros
    • 12 ΙΑΝ 16
    • 0
    Ροχαλητό: απλά ενοχλητικό ή κάτι παραπάνω?

    Ροχαλητό: απλά ενοχλητικό ή κάτι παραπάνω?

    Άρθρο του Γαντά Κωνσταντίνου

    Screenshot

    Το ροχαλητό αποτελεί ένα από τους πιο συχνούς λόγους επίσκεψης σε ΩΡΛ ιατρό. Τα παιδιά έρχονται λόγω της ανησυχίας των γονιών τους ενώ οι ενήλικες λόγω του εκνευρισμού και της κούρασης των συντρόφων τους.

    Τι είναι όμως το ροχαλητό;
    Πρόκειται ουσιαστικά για δονήσεις των μαλακών μορίων του φάρυγγα (πχ αμυγδαλές, σταφυλή κ.α.) από τη διέλευση του αέρα κατά την αναπνοή. Επιστημονικά είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το ροχαλητό είναι επικίνδυνο όταν συνοδεύεται και από άπνοιες (σύνδρομο υπνικής άπνοιας) καθώς αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αρρυθμιών, αρτηριακής υπέρτασης ακόμη και αιφνίδιου θανάτου.

    Στα παιδιά το βασικό αίτιο του ροχαλητού είναι η υπερπλασία των παρίσθμιων αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) οπότε και η θεραπεία αφορά την αφαίρεση του πλεονάζοντος αυτού ιστού (αδενοτομή – αμυγδαλεκτομή).

    Αντίθετα στους ενήλικες η αιτιολόγηση είναι πιο σύνθετη.
    Πιθανά αίτια είναι σκολίωση ρινικού διαφράγματος, υπερπλασία κάτω ρινικών κογχών, υπερτροφία αμυγδαλών, μακριά σταφυλή, χαλαρό φαρυγγικό τοίχωμα κ.α. Πρέπει να τονιστεί ότι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ, το επιπλέον βάρος, τα γεύματα πριν την κατάκλιση.

    Ο ΩΡΛ ιατρός μετά τον απαραίτητο ενδοσκοπικό έλεγχο θα σχηματίσει μια συνολική εικόνα για την ανατομία του ασθενή και θα προτείνει την χειρουργική παρέμβαση που μπορεί να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα με την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση για τον ασθενή.

    Αφήστε το μήνυμα σας →

Αφήστε το μήνυμα σας

Cancel reply

Photostream

hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher