Zantopoulos Paidiatros | Τα κυλικεία των σχολείων εξακολουθούν και σήμερα να είναι τροφικά διαφθορεία. - Zantopoulos Paidiatros
    • 11 ΣΕΠ 15
    • 0
    Τα κυλικεία των σχολείων εξακολουθούν και σήμερα να είναι τροφικά διαφθορεία.

    Τα κυλικεία των σχολείων εξακολουθούν και σήμερα να είναι τροφικά διαφθορεία.

    Η οικογένεια είναι ουσιαστικά φορέας για την υγιεινή διατροφή των παιδιών. Όμως και το σχολείο ενημερώνει και προτρέπει τους μαθητές για την απόκτηση σωστών διατροφικών συνηθειών, μέσω της σχολικής καντίνας. Σκοπός της έρευνας που κάναμε είναι η καταγραφή των κυλικείων μιας αγροτικής περιοχής, ο τρόπος λειτουργίας τους και το αν τα προσφερόμενα είδη στο κυλικείο συνάδουν με τις οδηγίες του Υπουργείου.

    Υλικό – Μέθοδος

    Συλλογή στοιχείων από τα Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής του Λυγουριού. Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε αν υπάρχουν σχολικές καντίνες, ο τρόπος λειτουργίας τους και τα τρόφιμα που προσφέρουν.

    Αποτελέσματα

    Από το 1989 με νόμο καθορίστηκε ο τρόπος λειτουργίας των κυλικείων των σχολείων, καθώς και τα προσφερόμενα στους μαθητές είδη.

    Κατάλογος ειδών:

    – Σάντουιτς και τοστ με τυρί. Προαιρετική προσθήκη μαργαρίνης και εποχιακών λαχανικών.
    – Ψωμί τύπου 90%.
    – Τυριά ελληνικής παραγωγής.
    – Ψωμί πολυτελείας σε συσκευασία, κουλούρι.
    – Σταφιδόψωμο με ατομική συσκευασία.
    – Φρυγανιές σε μικρές ποσότητες.
    – Γάλα παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία.
    – Φρoύτα εποχής τυλιγμένα σε σελοφάν.
    – Φυσικοί χυμοί φρούτων.
    – Ξηροί καρποί σε μικρή συσκευασία.
    – Γιαούρτι χωρίς ζάχαρη ή άλλες προσμίξεις.
    – Τυρόπιτα, σπανακόπιτα καλής ποιότητας.

    Τα Δημοτικά σχολεία της περιοχής έρευνας δεν είχαν σχολικές καντίνες. Πλανόδιοι έμποροι πουλούσαν  στους μαθητές πάσης φύσεως τροφές τις ώρες των διαλειμμάτων. Τα κυλικεία των Γυμνασίων – Λυκείων διέθεταν στους μαθητές:  Τυρόπιτα, λουκανικόπιτα, λουκουμά, κουλούρια με σουσάμι, αναψυκτικά, γαριδάκια, πατατάκια, μπισκότα, σοκολάτες, καφέ. Η λειτουργία της καντίνας δεν είχε ελεγχθεί από τους αρμόδιους τα τελευταία χρόνια. Βρίσκονται συνήθως στο υπόγειο και έχουν ένα μικρό ψυγείο και ένα υποτυπώδες φουρνάκι για τις τυρόπιτες. Η τροφική αυτή αλυσίδα της διαφθοράς συνοδεύεται με καφεδάκι στις διπλανές καφετέριες των σχολείων.

    Συμπεράσματα

    Παρά τις υπάρχουσες διατάξεις οι σχολικές καντίνες αποτελούν τροφικά διαφθορεία. Κρίνεται πλέον σκόπιμο και αναγκαίο να επανεξεταστεί ο ρόλος τους και να είναι υπο διαρκή έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

    Βιβλιογραφία

    Τα κυλικεία των σχολείων της περιοχής μας εξακολουθούν και σήμερα να είναι τροφικά διαφθορεία.
    Μ.Ταβλαντά, Γ-Ζ Ζαντόπουλος, Π.Ταβλαντάς.
    (35Ο Ετήσιο Πανελλήνιο  Ιατρικό Συνέδριο, 5-9Μαίου 2009, Αθήνα)

    Άρθρο του Γεωργίου – Ζαχαρία Ζαντόπουλου
    Παιδίατρος – Διδάκτωρ Παν.Αθηνών

    Αφήστε το μήνυμα σας →

Αφήστε το μήνυμα σας

Cancel reply

Photostream

hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher