Zantopoulos Paidiatros | Τα πρώτα μας εμβόλια - Zantopoulos Paidiatros
    • 25 ΙΑΝ 16
    • 0
    Τα πρώτα μας εμβόλια

    Τα πρώτα μας εμβόλια

    Σχεδόν κάθε χρόνο τόσο ο Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) όσο και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία υποδεικνύουν το εμβολιαστικό σχήμα που προτείνουν να εφαρμοστεί τόσο από τον παιδίατρο όσο και από τους Παθολόγους σε μεγαλύτερες ηλικίες ασθενών..

    Το εμβολιαστικό σχήμα, δηλαδή ποια εμβόλια γίνονται, σε πόσες δόσεις και πότε, είναι απόφαση κάποιων ειδικών της κάθε χώρας, που κατά διαστήματα τροποποιείται και υποδεικνύεται προς εφαρμογήν. Η απόφασή τους κάθε φορά σχετίζεται με τα δεδομένα της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής. Από την άλλη οι παρασκευαστές δίνουν με τη σειρά τους τις δικές τους οδηγίες σχετικά, που και αυτές τροποποιούνται κατά διαστήματα. Έτσι, στη μέση βρίσκεται ο παιδίατρος, που καλείται να επιλέξει τον ορθό δρόμο και που χρειάζεται καμιά φορά να διαβάσει και πίσω από τις λέξεις…

    Τα εμβολιαστικά σχήματα εξελίσσονται και διαμορφώνονται ανάλογα με τις εκάστωτε συνθήκες.

     Οι παιδίατροι έχουν ως στόχο την  κατά το δυνατόν μέγιστη  εμβολιαστική κάλυψη, ώστε να αποφεύγονται έγκαιρα τα εκάστοτε νοσήματα με όσο γίνεται λιγότερη ταλαιπωρία για το βρέφος και το παιδί.

    Ο εμβολιασμός αρχίζει με τη συμπλήρωση του δεύτερου μήνα της ζωής και με αυτά που προστατεύουν το βρέφος από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, αιμόφιλο ινφλουέντζας τύπου Β, ηπατίτιδα Β, ιό rota, πνευμονιόκοκκο και μηνιγγιτιδόκοκκο.

    Εξαίρεση  αποτελούν  τα νεογνά μητέρων με θετικό αυστραλιανό αντιγόνο καλύπτονται άμεσα από το μαιευτήριο με το εμβόλιο ηπατίτιδας Β, ώστε να μην κολλήσουν τον ιό από τη μητέρα τους και εμβολιάζονται με πιο σύντομο σχήμα για την ηπατίτιδα Β. Επίσης, στα πρόωρα νεογέννητα με χαμηλό βάρος γέννησης και αναπνευστικά προβλήματα απαραίτητα γίνεται και το synagis, το οποίο καλύπτει τα βρέφη έναντι του ιού του αναπνευστικού συγκυτίου.

    Ας δούμε όμως ποια νοσήματα έχουν εκλείψει και λόγω των συστηματικών εμβολιασμών που στα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν αίτιο πολλών θανάτων παιδιατρικών ασθενών.

    – Η διφθερίτιδα είναι φοβερή θανατηφόρα ασθένεια παλαιότερων εποχών που χάρη στους εμβολιασμούς έχει εκλείψει, αλλά σπανιότατα παρατηρούνται κρούσματα στον κόσμο.
    – Ο τέτανος επίσης υπήρξε θανατηφόρο νόσημα στο παρελθόν..Ξέρουμε ότι το μικρόβιο του τετάνου ενδέχεται να υπάρχει στη σκόνη, στα χώματα, στα σκουριασμένα αντικείμενα, στα αγκάθια των φυτών.
    – Ο κοκκύτης φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των λοιμωδών νοσημάτων που προκαλούν μηνιγγοεγκεφαλίτιδα πέρα από τις άπνοιες των κρίσεων.
    – Η πολιομυελίτιδα είναι διάσημη για τις φοβερές παραλύσεις της.
    – Ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλεί μηνιγγοεγκεφαλίτιδα κυρίως στα βρέφη καθώς και επιγλωττίτιδα, νόσο επικίνδυνη και θανατηφόρο επίσης.
    – Η ηπατίτιδα Β σίγουρα δεν είναι στην κατηγορία των θανατηφόρων νοσημάτων για τους ενήλικες, αλλά είναι κεραυνοβόλος και θανατηφόρος στα βρέφη[αυτός είναι και ο λόγος που το εμβόλιο αυτό γίνεται από τη βρεφική ηλικία].
    – Ο ιός rota είναι η συχνότερη αιτία γαστρεντερίτιδας στα παιδιά και πρέπει το εμβόλιο να ολοκληρώνεται πριν από τον ένατο μήνα το αργότερο, καλύτερα και πριν από τον έβδομο, ώστε να παρέχει κάλυψη από την αφυδάτωση της γαστρεντερίτιδας και τις επικίνδυνες επιπλοκές της. Είναι το μοναδικό εμβόλιο που πίνεται και δεν ενίεται. Είναι το μόνο εμβόλιο που δεν έχει υπαχθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ελλάδα μέχρι στιγμής.
    – Ο πνευμονιόκοκκος προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού πάσης φύσεως, με ιδιαίτερη μνεία στην πνευμονία, αλλά και μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Από αυτά έχει αποδειχθεί ότι για το γενικό πληθυσμό το δεκαδύναμο και το δεκατριδύναμο είναι τα ενδεικνυόμενα..
    – Ο μηνιγγιτιδόκοκκος προκαλεί μηνιγγίτιδα. Υπάρχουν κάποια εμβόλια για τα βρέφη, αλλά προσφάτως έχουν κυκλοφορήσει και εμβόλια για λίγο μεγαλύτερα παιδιά καθώς και για εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

    Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση να απαλλάξουμε τα βρέφη από τα συχνά τσιμπήματα και να τα καλύψουμε εξίσου ή και πιο καλά, σίγουρα με λιγότερο πόνο, χρησιμοποιώντας πολυδύναμα εμβόλια. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους είναι αδιαμφισβήτητες. Ήδη στην πράξη παρατηρώ πολύ λιγότερες παρενέργειες από τα πολυεμβόλια, γεγονός που σε συνδυασμό με τη λιγότερη ενόχληση των παιδιών και την καλύτερη συμμόρφωση των γονιών με κάνει να τα προτιμώ.

    Όλα τα εμβόλια έχουν επαναληπτικές δόσεις που ενισχύουν το σχηματισμό αντισωμάτων εκ μέρους του οργανισμού.

    Τόσα χρόνια, τόσα εμβόλια, τόσοι γεροί εμβολιασμένοι άνθρωποι και τόσοι απόγονοί τους, τόσες εξαφανισμένες αρρώστιες δε φτάνουν για να πείσουν και τον πιο δύσπιστο;

    Πηγές

    www.iator.gr/2014/03/31/emvolia-protou-xronou-tis-zois/

    Άρθρο του Γεωργίου-Ζαχαρία Ζαντόπουλου
    Παιδίατρος-Διδάκτωρ Παν.Αθηνών

    Αφήστε το μήνυμα σας →

Αφήστε το μήνυμα σας

Cancel reply

Photostream

hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet online hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet hogan outlet moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online moncler outlet online woolrich outlet woolrich outlet peuterey outlet peuterey outlet peuterey outlet parajumpers pas cher parajumpers pas cher parajumpers pas cher